.

.

 

.

Zaterdag 30 april 2016; het Frensenhoes in Meppen ‘hef de deuren lös’!!

Er was eens ... lang geleden, in Meppen, een klein dorp in Drenthe, een boerenzoon. Deze boerenzoon, Jan, had een droom; hij wilde timmerman worden.

In 1906 maakte hij een werkbank en op de ‘deel’ in de boerderij van zijn ouders begon hij met zijn werk. In 1916 bouwde Jan in Meppen een timmerwerkplaats op de huidige locatie. Deze bestaat dit jaar dus 100 jaar!

Later trouwde hij, bouwde een woonhuis en kreeg een zoon, Jan Willem, die in de voetsporen van zijn vader trad.

In de timmerwerkplaats deden ‘moderne’ houtbewerkingsmachines in de eerste helft van de 20e eeuw hun intrede en later ze werd uitgebreid met een houtzagerij ...

... een sprookje???
Jaren later, we schrijven 2009, schonken zoon Jan Willem en zijn vrouw Meltje, hun authentieke timmerbedrijf, woonhuis en houtzagerij aan de Stichting Het Frensenhoes! Ze deden dit omdat ze het belangrijk vonden dat hun timmerwerkplaats en houtzagerij voor de toekomst èn voor het dorp Meppen behouden bleef.‘Zodat de mensen later konden zien hoe het vroeger was.’

Wilt u Het Frensenhoes met eigen ogen zien?
Kom langs tijdens onze open middagen en bekijk de werkbank uit 1906 waarmee het begon. We demonstreren u graag de nog altijd werkende houtbewerkingsmachines en de houtzagerij. Op deze middagen doen de machines in de werkplaats hun werk en zagen we boomstammen tot planken.

Regelmatig zijn ‘onze’ imkers aanwezig, hebben we unieke souveniertjes te koop en (indien beschikbaar) Frensenhoeshoning! Af en toe hebben we speciale attracties en/of optredens.
We laten u graag Het Frensenhoes zien. De entree op deze middagen is gratis en ‘veur niks’.

(Groeps-)rondleidingen
Voor groepen zijn we - op afspraak - ook op andere dagen beschikbaar voor rondleidingen. U kunt kiezen voor een rondleiding met demonstraties in Het Frensenhoes, deze is ook uit te breiden met een wandeling.  Voor deze rondleidingen vragen we een kleine vergoeding die vanzelfsprekend helemaal ten goede komt aan het in stand houden van Het Frensenhoes.

Neem voor meer (vrijblijvende) informatie contact met ons op via telefoonnummer: 06 2047 2717 (evt. 06 1171 0296).

De Historische Vereniging Zweeloo is, met haar Gaanderij, ook bij Het Frensenhoes gevestigd. Zij verzorgt exposities, beheert het archief en is (meestal) aanwezig voor uw vragen. Dit jaar is er een expositie te zien over plaatselijke verenigingen.

Open middagen in 2016: (vanaf 13.00 uur tot plm. 16.00 uur).

Zaterdag 30 april, zaterdag 14 mei, zaterdag 28 mei.

Alle zaterdagen van 25 juni tot en met 27 augustus.

Zaterdag 24 september.

Natuurlijk ook op de Open Monumentendag op zaterdag 10 september 2016.

U vindt Het Frensenhoes in Meppen (Drenthe); tegenover de pizzeria. Ingang aan de achterkant via De Dennekampen.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel