.

.

 

.

Een uniek verhaal…

Jan Willem en Meltje Frensen-Kalk wilden hun huis met timmer­werk­plaats en houtzagerij voor de toekomst behouden. Dit gold ook voor het erf en een groot deel van het interieur. Mevr. Frensen heeft daartoe in 2009 de stichting “Het Frensenhoes” opgericht waarin het geheel is opgenomen. De stichting heeft als enig doel Het Frensenhoes te be­he­ren en te behouden voor het nageslacht en natuurlijk voor het dorp Meppen en haar wijde omgeving.

 

Een stukje historie:
Jan Frensen jr. werd op 10 juli 1889 te Meppen geboren. Zijn geboortehuis is het huidige pand Goornstraat 4. Jan jr.’s hart ging uit naar het timmervak en in 1904 vertrok hij naar de omgeving van Ane om het vak te leren. Hij werkte o.a. op het landgoed De Groote Scheere. Na een jaar kwam Jan terug en in een gedeelte van de ouderlijke boerderij begon hij zijn timmer­werkplaats. Uit 1907 dateert de eerste schriftelijke bouw­aan­vraag voor een schuur in Meppen en wel op het perceel (nu) Brinken 1. Na het overlijden van zijn vader werd de ouderlijke boerderij verkocht en in 1916 bouwde Jan een timmerwerkplaats op het huidige perceel, De Kockstraat 3 te Meppen. De werkbank uit zijn eerste werkplaats werd hiernaartoe overgeplaatst. Het woonhuis is in 1923 aan de werkplaats gebouwd.


Jan Willem, de zoon van Jan jr., -en later ook zijn vrouw Meltje- hebben hun hele leven op deze plaats gewerkt en dit bedrijf lag hen zo na aan het hart dat ze tot hun bijzondere besluit van de schenking kwamen.

Het heden:
Door het bestuur en vrijwilligers is/wordt hard gewerkt om de werkplaats met zijn originele houtbewerkingmachines weer operationeel te maken. De houtzagerij, waar Jan jr. en Jan Willem Frensen vele bomen tot balken en planken zaagden, kan weer gebruikt worden. Er kunnen demonstraties gegeven worden op dit gebied.
Een bijzonderheid aan dit gebouw is dat de kozijnen, deuren en ramen afkomstig zijn uit het huis waar de schrijver Anne de Vries – in 1937/1938 – in de omgeving van Meppen woonde.

In de hof staan de bijenkasten met de bijenvolken en in het kippenhok is het
“Drents Hoen” te bewonderen.

Het woongedeelte is teruggebracht in de stijl van de jaren 50-60. De slaapkamers boven zijn opgeknapt en ook kan er beneden weer in de originele bedstee worden geslapen en er is een nieuwe badkamer aangelegd. In de nabije toekomst hopen we het huis te verhuren als recreatiewoning voor 6 á 8 personen.

O.a. door deze verhuur hopen we voldoende geld te genereren voor het behoud van “Het Frensenhoes” en om daarmee de wens van Jan Willem en Meltje in vervulling te laten gaan.

De toekomst:
Bestuur en vrijwilligers zetten zich in voor
Het Frensenhoes en we hopen van harte dat velen besluiten donateur te worden van Het Frensenhoes. We kunnen niet zonder uw steun! Alvast onze hartelijke dank!

Het bestuur:
Bert Wubs, Ad Renting, Henk Huisjes, Madeleine Beaumont, Ton de Rooij en
Aaltje Bos.

Voor meer informatie, zie ook:

www.frensenhoes.nl

p/a Middendorpsstraat 8a, 7855 PR Meppen
( 0591`372 071
* Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Opgericht: 17 januari 1989.

Doel van de Vereniging:

(volgens de statuten)

De Historische Vereniging Zweeloo

stelt zich ten doel het bevorderen van de studie en het verbreiden van de kennis van de geschiedenis van de oude gemeente Zweeloo.

Voor iedereen.

Zij wil graag een vereniging zijn voor een ieder zich die betrokken voelt bij de geschiedenis van Zweeloo en die een steentje bij wil dragen aan de verdere inventarisatie van die lokale geschiedenis.

Activiteiten.

De HVZ organiseert een aantal lezingen, filmavonden per jaar.

Periodiek.

Ons periodiek: “Oet ’t Carspel Sweel” komt drie keer per jaar uit. Hierin worden interessante artikelen geplaatst over de geschiedenis van families, gebouwen, verenigingen en gebeurtenissen. Een deskundige redactie weet elke keer weer boeiende verhalen te schrijven.

Publicaties:

De HVZ streeft ernaar om regelmatig een uitgebreide publicatie te verzorgen

over een bepaald onderwerp.

Het onlangs uitgebrachte boek:”De laatste Smid”, een boek over Lucas Masselink, geschreven door Jan Warmolts, is daar een mooi voorbeeld van.

Frensenhoes.

De Historische Vereniging Zweeloo is nauw verbonden met de Stichting “Het Frensenhoes” en draagt deze stichting een warm hart toe.

De samenwerking tijdens deze Open Monumenten Dag is een van de voorbeelden van samen optrekken.

Werkgroepen.

* Archeologie

* Kerkhof/graven

* Veldnamen

De werkgroep Archeologie is dit jaar gestart en stelt zich ten doel de rijkdom van de archeologische vondsten in dit gebied goed in kaart te brengen, erover te publiceren en de vondsten ten toon te stellen. En…mogelijk zelf opgravingen te doen.

Met de werkgroepen Kerkhof/Graven en Veldnamen willen we dit najaar starten.

Belangstellenden voor genoemde werkgroepen kunnen zich aanmelden via onderstaand strookje.

450 leden en op naar 500…!!!

Onze vereniging telt op dit moment ruim 450 leden en wij vinden het heel mooi als we u ook als lid mogen verwelkomen.

Om de kosten hoeft u het niet laten.

Lidmaatschap: € 16,00 per jaar

U krijgt daarvoor ook 3 x per jaar ons periodiek.


Lid worden van Historische Vereniging Zweeloo.(tot 1 jan. 2011 gratis)

Ja, ik word lid van de HVZ en betaal per 1 januari 2011 mijn contributie van

€ 16,00 per jaar(postleden €19,50)

Ik betaal via Automatische incasso.

Naam:

Adres:

Postcode:

Woonplaats:

Bank/giro:

Tel:

Handtekening:

Werkgroep lid worden:

Ik geef mij op als lid/voorlopig lid

Van de werkgroep:

0 archeologie

0 kerkhof/graven

0 veldnamen

naam

adres

postcode

woonplaats

Historische Vereniging Zweeloo

p/a Noordveldweg 18

7855 PE Meppen

J.van Goor-Piek, secretaris

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

0591-555041

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel