.

.

 

.

Oud-burgemeester Bert Hinnen neemt eerste exemplaar in ontvangst

"Sweel en de Zweelers" brengt geschiedenis en vergeten verhalen weer tot leven in schitterend boekwerk.

Tijdens een geanimeerde bijeenkomst in het kerkje van Sweel is afgelopen vrijdag het boek “Sweel en de Zweelers” gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd door voorzitter Egbert Hidding van de Historische Vereniging Zweeloo overhandigd aan Bert Hinnen, de laatste “echte” burgemeester van de gemeente Zweeloo (1990-1996).

Eerste druk al volledig uitverkocht
Het boek dat 320 pagina’s en 400 illustraties telt, is een initiatief van de Historische Vereniging Zweeloo. Bijna 20 vrijwilligers werkten mee aan de totstandkoming van dit prachtige boek over de geschiedenis van de voormalige gemeente Zweeloo. Ruim vier jaar duurde het voordat het boek eindelijk klaar was. Langer dan verwacht en gehoopt, maar vooral de Covid-19 pandemie zorgde voor de nodige vertraging. Maar goed, het resultaat mag er nu, najaar 2022, dan ook zijn. Met gepaste trots kon voorzitter Egbert Hidding mededelen dat de eerste druk – 400 exemplaren – al volledig bij voorinschrijving uitverkocht is en dat de stand inmiddels al op 625 bestellingen staat. De opdracht voor de tweede druk, wederom minimaal 400 exemplaren, ligt inmiddels bij Drukkerij Van Gorcum in Meppel.

“Ik ben beschikbaar”
Bert Hinnen moest bekennen dat hij afgelopen vrijdag zowaar een zekere emotionaliteit bij zichzelf bespeurde. “Deze middag is voor mij een feest van herinneringen en warmte”, verklaarde de oud-burgemeester. En met enige humor: “Mocht de herindeling ooit nog eens teruggedraaid worden, ik ben beschikbaar. En wellicht later ook voor de Korenhof.”

Bert Hinnen (76) woont tegenwoordig samen met zijn vrouw Henny in Wijhe. In 2020 verscheen zijn boek “De vergeten Duitser”, het dramatische levensverhaal van zijn oom Richard Bauer, die voor de oorlog van Duitsland naar Nederland emigreerde.

Grote belangstelling Drentse boekhandel voor “Sweel en de Zweelers”
“Sweel en de Zweelers” is een coproductie van de Historische Vereniging Zweeloo en uitgeverij Het Drentse Boek in Beilen. Bert Rossingh, uitgever bij het Drentse Boek, kon de ruim 50 aanwezigen, naast lovende woorden voor “dit prachtige boek”, ook vertellen dat de belangstelling van de Drentse boekhandel voor “Sweel en de Zweelers” inmiddels groot is.

Die altied wat bezundere Zweelers
De humoristische noot kwam afgelopen vrijdagmiddag van Egbert Schepers uit Oud Aalden. Als geboren Hesseler probeerde Egbert de Zweelers een beetje een spiegel voor te houden. “Als Hesseler weet ik dat de Zweelers soms een beetje hoogdravend zijn, dat ze de neiging hebben om de geschiedenis naar hun eigen hand te zetten en de zaken wat mooier voor te spiegelen dan ze zijn. Een paar voorbeelden? In Sweel heb je bijvoorbeeld de Rederijkerskamer, waar ze declameren. In Hessel’n heet dat gewoon toneel en een gedichtje opzeggen. De wolf wordt in Sweel gesignaleerd en hup, gelijk is het de plek waar de wolf na meer dan 100 jaar voor het eerst is gezien en komt er een heus monument. En Lammert oet Sweel, die komt gewoon oet Westerbork. Maar…..alles overziend is Sweel geen gekke plek om te wonen en kunnen we de Zweelers, denk ik, goed volk noemen. Jannie Teunissen uit Aalden verwoordde het al mooi in het door haar geschreven liedje “In Sweel kan alles”: wees bliede da’j in Sweel woont!!.

“Sweel en de Zweelers” ligt binnenkort voor € 25 bij een aantal Drentse boekwinkels, de Welkoop en het TIP kantoor in Aalden. Natuurlijk kunt u ook bellen met de Historische Vereniging Zweeloo (0591-371776 en/of 06-25092928), email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Foto’s: Hans Jansen

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel