.

.

 

.

Burgemeester Renze Bergsma opent expositie Harm Eggens

Kunstenaarsdorp Zweeloo kiest voor kunst om dit voor een ieder zichtbaar en voelbaar te maken.

In de kunstenaarsherberg van Zweeloo  is van 26 november t/m 24 december een interessante expositie te zien van Harm Eggens, geboren op 27 oktober 1941 in Erm. Harm heeft veel in de omgeving van Sleen en Zweeloo geschilderd en als docent zijn leerlingen geïnspireerd om ook te gaan tekenen en schilderen. 

Niet alleen de leerlingen die les van hem kregen in zijn atelier in Erm, maar ook zijn leerlingen van onder andere de LTS in Musselkanaal en die van de LTS in Emmen. In zijn atelier in Erm heeft Harm zijn cursisten de liefde voor het Drentse landschap bijgebracht. Veel inspiratie vond hij in het tekenen en schilderen van landschappen, van boerderijen, hunebedden en andere gezichtsbepalende gebouwen uit onze omgeving. Vooral ook veel kerken, of het interieur daarvan. Bij voorkeur een orgel. Een bekend voorbeeld daarvan is het schilderij van het Vollebregt Orgel in de Dorpskerk van Sleen, waarvan hij een prachtig olieverfschilderij maakte. Hij schonk het vorig jaar aan de Stichting Streekeigen Sleen, die het een mooi plekje heeft gegeven in MFC De Brink.

Harms passie voor het Drentse Landschap
Zijn passie voor het Drentse Landschap was voor de Stichting Kunstenaarsdorp Zweeloo reden om Harm met een solotentoonstelling te eren. Omdat hij ons met zijn kunst laat genieten van wat hier ooit was en nog steeds is en hij ons de natuur door de ogen van de kunstenaar laat zien en beleven. Kunstenaarsdorp Zweeloo kiest voor kunst om dit voor een ieder zichtbaar en voelbaar te maken. 
Met kunst en cultuur verbinden is het doel  van Stichting Kunstenaarsdorp Zweeloo. Afgelopen vrijdag vond de feestelijke opening plaats van de  tentoonstelling in de kunstenaarsherberg bij Tante Sweel door burgemeester Renze Bergsma; voorafgegaan door een korte introductie van archivaris Henk Mepschen die al het werk van Harm Eggens gearchiveerd heeft (800 stuks). Waarna de kunstenaar zelf het woord nam en vertelde hoe het allemaal begon.


Interessant verhaal van Harm Eggens
Harm vertelde hoe hij als leerling van de lagere school in Erm, in 1953 een landelijke tekenwedstrijd won; georganiseerd door de Nationale Spaarraad en het Verbond voor Veilig Verkeer, voor de lagere scholen in Nederland.  De tekening moest gaan over een jongetje op een autoped, met een spaarbankboekje in de hand, op weg naar de spaarbank; maar hij autopette op de rijweg.

Dat liep natuurlijk niet goed af, want dit bezorgde hem een ongeluk. Jan spaarde dus wel zijn geld, maar niet zijn leven. De opdracht was de spaarbank te tekenen en een jongetje dat door een motor werd aangereden. Harm won de wedstrijd.
Het leverde de school 150 gulden op, maar Harm kreeg slechts 5 gulden. Dat vond de meester wel wat karig en dus mocht hij van de meester mee naar de markt, die daar voor hem een doos olieverf kocht en aquarelpapier met terpentine, want met olieverf kun je daarop natuurlijk niet werken met waterverf. En als troostprijs kocht de meester voor alle andere leerlingen uit zijn klas een kleurdoos.
Na de persoonlijke verhalen van Harm werd door burgemeester Bergsma, hierbij geassisteerd door twee kleinkinderen van Harm – op feestelijke wijze de kleurrijke expositie van Harm Eggens geopend.

Juffrouw Lambers, eregast op de tentoonstelling
Eregast op de tentoonstelling was juf Lambers, waarvan hij op de lagere school tekenles kreeg.
Ze vertelde dat hij eens een jongetje had geschilderd dat een ongeluk had gehad. Een stuk van zijn been lag een eind verder op. Op haar vraag wat dat voor moest stellen was zijn reactie: ‘Dat jongetje had een gebroken been’. Harm wist niet hoe een gebroken been eruit zag. Dacht dat het been dan in twee stukken lag. Net als bij een gebroken tak. Het was juf Lambers die het  teken- en schildertalent van Harm ontdekte en bij haar is het echte tekenwerk dan ook begonnen. Zij stimuleerde hem om zich daar in te bekwamen. Alleen was het materiaal om op te tekenen en schilderen schaars in die tijd en daarom kreeg Harm van haar een tekenboekje. Een ongekende luxe in die tijd.
Daar is hij haar nog altijd dankbaar voor. Op de tentoonstelling, onderverdeeld in diverse periodes, hangen bij het werk uit zijn lagere school periode te Erm dan ook tekeningen die hij op het papier van dat tekenboekje maakte. Nog steeds heeft Harm contact met haar. Zo opende zij in 2006 nog een expositie van hem in het Van Gogh-huis te Veenoord.

Werk van een bewogen en veelzijdig kunstenaar
Het werk van Harm Eggens is zeer veelzijdig en daarbij maakt hij gebruik van diverse materialen en technieken. Van houtskool tot olieverf, van aquarellen tot olieverf. Op de expositie zien wij bijvoorbeeld olieverfschilderijen, aquarellen, pentekeningen, litho’s, tekeningen met houtskool of contépotlood, modern werk en illustraties, o.a. bij een cursusboek. Zo maakte hij in 2004 illustraties  bij de Drentse cursus ‘Dieper deur Drenthe’: 10 kleurplaten, 1 voor de voorkant en  9 voor elke les. Per les diverse illustraties in zwart-wit. Ook te zien op de tentoonstelling.

De bekende kunstkalender van Harm Eggens
In 1989 ontving burgemeester D. Apeldoorn van de voormalige gemeente Sleen uit handen van tekenaar en kunstschilder Eggens uit Erm het eerste exemplaar van zijn kunstkalender. De kalender bestaat uit zes bladen met reproducties van aquarellen van de hand van Harm Eggens. De kalender bevat evenveel Drentse gedichten, geschreven door Gerrit Kuipers en Jannie Alberts-Hofman. Zij hebben zich laten inspireren door de tekeningen van Harm Eggens. Nog steeds geeft Harm Eggens teken- en schilderlessen. Niet meer in Erm, want sinds kort woont hij met zijn echtgenote in Emmen.
Meer weten over het werk van Harm Eggens? Zijn werk is gearchiveerd bij de gemeente Coevorden. Zie: www.geschiedeniscoevorden.nl Zoeken op: Harm Eggens. Voor persoonlijk contact met hem, over verkoop bijvoorbeeld, kunt u hem bereiken via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Afbeeldingen van het werk van Harm Eggens zijn ook te vinden op de Art Collection van de Stichting Kunstenaarsdorp Zweeloo: www.kunstenaarsdorpzweeloo.nl Maar ga vooral de boeiende tentoonstelling van deze bewogen en veelzijdige kunstenaar bekijken bij ‘Tante Sweel’ in de Kunstenaarsherberg in Zweeloo.
Foto’s: Jansje Brands

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel