.

.

 

.

Vincent van Gogh-Zweeloo-activiteiten door de ogen van omstanders en deelnemers

Historisch straattoneel en Van Gogh schilderen door de basisschoolkinderen.

24 juni is een dag waarop véél te beleven valt, in het kader van het Vincent van Goghjaar in Zweeloo. Meer informatie is te lezen in de maandbrief van juni, die onlangs via OEK is verspreid en in bijgaande flyer.

Ook de kinderen van de basisscholen zijn met Van Gogh, in brede zin van het woord, bezig.
Leerlingen van de groepen 6, 7 en 8 zijn gevraagd om mee te spelen in ‘historische sketches’. Bovendien gingen álle kinderen op diverse manieren aan het werk m.b.t. kunst en (Vincent)schilderen.

De drie scholen hebben er ieder hun eigen invulling aan gegeven
De Schutse middels een ‘digitale leskoffer’ van kunstenares Marion Mencke, met veel informatie, gegeven door ‘de achterachterneef van Vincent’, die hen digitaal door de lessen leidde. Wat uitmondde in het maken van veel schilderijen die op 2 juni op school te bekijken waren.
De Anwende heeft een project “Kunstweken” en laat o.a. de schilderproductie van de kinderen digitaliseren waarna deze op een product naar keuze gedrukt kunnen worden, bijv. op een mok.
En ook op De Smeltkroes gingen de schilderartiesten los.

Een aantal van de schilderproducties is te zien op de genoemde 24 (en 25)  juni in de kerk van Zweeloo.
En dan het historisch straattoneel: 5 stoere meiden, die allemaal houden van toneelspelen en schilderen (“We vinden het wel jammer dat er geen jongens meedoen”) durfden de uitdaging aan om in korte tijd een aantal sketches in te studeren om op 24 juni ten tonele te voeren.
Om 13.30, 14.30 en 15.30 uur kun je je voegen bij een groep die door Gienus Woldring = “Vincent anno 1883” op stap gestuurd zal worden vanaf De Spil. De meiden zullen je dan in toneelvorm meenemen naar die dag, die Vincent in Zweeloo doorbracht.

Bij de eerste oefenmiddag werd verteld dat er niets bewaard is gebleven van wat Vincent hier maakte. De kachel werd er bij wijze van spreken mee aangestoken. Wat één van de meisjes de slimme opmerking ontlokte: “Hoe weten we dan wat hij heeft getekend?”
Uitgelegd werd dat we blij mogen zijn met de wél bewaarde brieven. Vincent schilderde daar in kleurige woorden zijn fascinatie met ons dorp en omgeving. “Superbe” vond hij het hier. En ‘superbe’ wordt het vast wat we die 24e juni kunnen gaan beleven, ook in het toneelspel van Charlotte, Benthe, Roos, Lynn en Fleur.

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel