.

.

 

.

Marco Borkes en Wibbina van Ginkel verruilen Benneveld voor Zwolle

“We wonen hier niet meer, maar jullie zullen ons hier nog vaak zien”. Na vele jaren met veel plezier in Benneveld gewoond te hebben, is het voor Marco Borkes en Wibbina van Ginkel tijd voor, zoals ze het zelf noemen, een nieuw avontuur.

Half maart verhuizen ze naar een voormalige dienstwoning op landgoed Schellerberg aan de rand van Zwolle.

Komt er daarmee ook een eind aan de Schaapskudde Benneveld? Nee hoor, de schapen blijven hier gewoon in hun vertrouwde omgeving grazen. Samen met een team van trouwe vrijwilligers blijven Marco en Wibbina de kudde in de gaten houden. Vandaar de kop hierboven: “We wonen hier weliswaar niet meer, maar jullie zullen ons hier nog vaak zien.”

Landgoed Schellerberg
Ruim 26 jaar wonen Marco (59) en Wibbina (58) inmiddels in Benneveld. In oktober 1995 kochten ze de boerderij aan de Bennevelderstraat 28 van Gerrit Boer. Wat volgde was een continue verbouwing van zo’n 14 jaar, deels met eigen handen. “Een manier van leven”, zo omschrijft Marco deze intensieve periode. “Geen werk, maar zuiver hobby.”

De grote vraag is natuurlijk: waarom verlaten ze in vredesnaam dit paleisje en het eveneens mooie Benneveld? Daarbij komt nog, maar dat is meer een constatering: zeg je Marco Borkes en Wibbina van Ginkel, dan zeg je toch Schaapskudde Benneveld!

Met de keuze voor Zwolle valt alles op zijn plaats
De reden dat ze gaan verhuizen is eigenlijk een combinatie van de wens om nog een keer iets nieuws te beginnen en de behoefte om dichter bij de kinderen en hun beider moeders te wonen, horen we van Marco en Wibbina. “Om met het laatste te beginnen, onze beide moeders zijn aangewezen op mantelzorg. Daar dragen wij met alle liefde ons steentje aan bij. Vanuit Zwolle, straks onze nieuwe woonplaats, gaat dat toch iets gemakkelijker en sneller, dat scheelt zo een uurtje. En wat betreft onze kinderen Tarik (22) en Amy (20), laat die nou net studeren in Zwolle. Met Zwolle valt dus alles op zijn plaats.”

Landgoed Schellerberg
Op landgoed Schellerberg huren ze met z’n vieren de helft van de voormalige dienstwoning. De behoefte om dichter bij de kinderen te wonen is hiermee wel heel letterlijk ingevuld. Landgoed Schellerberg is zo’n 40 ha groot. Naast het landhuis en de dubbele dienstwoning staan er verder nog een koetshuis en het zogeheten “kippenpaleis” op het terrein.

Verandering van
Nog even terug naar het begin: de wens om nog een keer iets nieuws te beginnen. Dat heeft alles met de leeftijd te maken, vertelt Wibbina. “We hebben nu nog de leeftijd voor een switch, in dit geval voor een verandering van omgeving. En ja, we zullen Benneveld zeker missen, maar nogmaals, we wonen hier straks niet meer, maar jullie zullen ons hier nog vaak zien.”

Schaapskudde Benneveld
In de intro gaven we al aan dat de schapen van de Schaapskudde Benneveld gewoon blijven grazen op de hun vertrouwde natuurterreinen en dat Marco en Wibbina gewoon hun baasjes blijven, zij het niet meer vanuit Benneveld, maar vanuit Zwolle. Eigenlijk verandert er niets.

“Het zijn sterke schapen, ze redden zich prima”
De Schaapskudde Benneveld bestaat alweer 17 jaar. De kudde telt momenteel 110 Drentse Heideschapen, inclusief twee “verrassingslammetjes”. De schapen begrazen momenteel drie natuurgebieden, te weten de Palms bij Meppen (20 ha), het hoogveengebied Dalerveense Veen (65 ha) en het hoogveengebied Schans Katshaar bij Coevorden (20 ha), dag in dag uit. Marco: “Onze schapen zijn 365 dagen per jaar buiten in de natuur. Het zijn sterke schapen, ze redden zich prima. Drentse Heideschapen worden niet voor niets oerschapen genoemd”

Samen met een team van 7 à 8 vrijwilligers houden Marco en Wibbina met een vast rooster drie keer per week toezicht op de kudde. “Even afkloppen, maar nee, we hebben tot dusver nog geen last gehad van de wolf.”

Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.schaapskuddebenneveld.nl.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 8 maart 2022

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel