.

.

 

.

Jans en Hettie Manting: “Denken in kansen en mogelijkheden

Dat is ons aardig gelukt in de afgelopen 33 jaar, vinden we zelf! ”Op de kop af 33 jaar waren Jans (65) en Hettie (64) Manting de gedreven eigenaren van camping en groepsaccommodatie ’t Witte Zand in Meppen.

Over enkele weken komt er een einde aan hun levenswerk. Per 1 april a.s. gaat het bedrijf over in andere handen. Carlo (57) en Carien (53) Veeger van het eiland Texel zijn de blije nieuwe eigenaren van het mooie bedrijf aan de Middendorpsstraat. Op Texel bestierden Carlo en Carien schapenhouderij De Lindehoeve met zo’n 300 schapen (Texelaars) met daarnaast een kleine boerencamping. Jans en Hettie verruilen Meppen binnenkort voor een fraaie woning aan de Boerhoorn in Oosterhesselen.

Opluchting en tevredenheid overheersen
Het besluit omeen ondernemingverkopen, komt voor iedere ondernemer op een ander moment. Soms is het zelfs nieteens gepland. Zoals bij Jans en Hettie. Natuurlijk mijmerden ze wel eens over de nabije toekomst. Maar daar bleef het dan ook bij. Serieuzer werd het pas toen meedenkende en adviserende mensen om hen heen met vragen kwamen als “jullie kunnen nu nog wel van alles willen, maar wat willen jullie nu eigenlijk zelf nog met je leven.”

Duwtje dat ze nodig hadden
Het was precies het duwtje dat ze nodig hadden. “We zijn natuurlijk niet zo piepjong meer en hebben binnen de familie geen opvolgers. Daarnaast is een leven zonder verplichtingen en meer vrije tijd natuurlijk ook wel een aanlokkelijk idee”, vertelt Jans. “Dat wetende moet je al je knopen tellen en uiteindelijk kiezen voor verkoop van ’t Witte Zand, hoe moeilijk dat ook is bij een familiebedrijf.”

Overvallen door de snelheid
Jans en Hettie moeten bekennen overvallen te zijn door de snelheid waarmee de verkoop van ’t Witte Zand is gegaan. Zeker gezien de verwachtingen vooraf, neerkomend op zoiets als “laten we voor de aardigheid de makelaar maar eens bellen”. Maar nu bijna alles achter de rug is, overheersen overwegend gevoelens van opluchting en tevredenheid. In de personen van Carlo en Carien hebben ze twee enthousiaste ondernemers gevonden, die ervaring hebben met het recreatievak en die ze bovendien al een beetje kenden vanuit het paardenwereldje. Tel daarbij op dat ’t Witte Zand “going concern” wordt overgedragen, wat betekent dat het bedrijf als geheel wordt voortgezet, dus inclusief contracten, jaarplaatsen, reserveringen etc., en u begrijpt waar de opluchting en tevredenheid bij Jans en Hettie vandaan komen.

Voor elk wat wils
Begonnen in 1989 als kampeerboerderij, is ’t Witte Zand in al die jaren gegroeid tot wat het nu is; een sterk recreatiebedrijf van circa 5,5 ha met tal van recreatiemogelijkheden. Variërend van (21) kampeerplaatsen voor tenten en caravans tot (24) chalets en, waar het destijds allemaal mee begon, groepsaccommodatie voor familiegroepen tot 30 personen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vijf luxe hotelhuisjes, die sinds 2013 het terrein sieren. Of dat ’t Witte Zand een hondvriendelijk adres is, incl. hondenzwemvijver en hondenspeelveld. Hiermee is meteen (deels) de solide basis van ’t Witte Zand verklaard. Het uitgebreide scala aan verblijfsmogelijkheden trekt niet alleen een breed publiek, het zorgt ook voor een stukje (financiële) risicospreiding. Jans: “Zeker in deze coronatijd werpt dat zijn vruchten af. Het gemis aan inkomsten uit de groepsaccommodatie, hebben we hierdoor bijvoorbeeld redelijk kunnen opvangen.”

Geleidelijk leerproces
Natuurlijk is het runnen van een recreatiebedrijf een geleidelijk leerproces geweest, vertellen Jans en Hettie. “Waar we snel achter kwamen, is dat je deskundige mensen om je heen moet verzamelen, die met het bedrijf meedenken. Dat kost geld, maar levert veelal ook wat op. De overzichtelijke website van ’t Witte Zand is daar een mooi voorbeeld van. Ook hebben we geleerd om activiteiten af te stoten, die veel werk, maar weinig rendement opleveren. Zoals bijvoorbeeld de huifkarovernachtingen, maar bovenal hebben we geleerd in kansen en mogelijkheden te denken. Iets bieden wat een ander (nog) niet doet. En dat is ons aardig gelukt, vinden we zelf.”

Jans en Hettie Manting dragen op 1 april a.s. het stokje over aan Carlo en Carien Veeger. (Foto: Martine Ponstein)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 22 februari 2022

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel