Iedere maand zal door de redactie van OEK bij toerbeurt een Zweeler straat worden belicht. Dit keer is de Opkamer in Aalden aan de beurt.
Boerderijen..... In onze dorpen nog volop te vinden. Niet veel meer in gebruik als werk- en woonplaats voor boer en boerin. Maar gewoond wordt er nog wel. Alleen is de grup gedicht, de deel vaak woonruimte geworden, de baander kreeg glazen in plaats van houten deuren, van de hilde is niet veel meer te zien en de schouw is vervangen door een open haard of allesbrander....
Tja, zo verdwenen ruimtes in een boerderij, en zo zouden namen van boerderijruimtes kunnen verdwijnen.
Maar zie, in de nieuwbouw van Aalden herleven oude benamingen van boerderijruimtes in de namen van straten, waaraan prachtige 'burgerwoningen' staan.
Bijna alle hiervoor genoemde benamingen zijn daar terug te vinden. En ook de OPKAMER.
Was de deel de ruimte waar het vee werd gehouden, de grup de goot waarin de mest terecht kwam, de baander de toegangsdeuren tot de deel, de hilde de zolder halverwege en de schouw de plek waar verwarmd en gekookt werd, de opkamer was het kamertje boven de kelderingang. Een luik in een schuin- opstaande wand, waardoor je bijna rechtop de keldertrap afkon, verleende toegang tot de kelder. De ruimte bóven de kelder werd benut als kamertje. Een kamer die dus wat verhoogd was. Met daardoor de logische naam 'opkamer'.
Over naar de realiteit van nu, de Opkamer in Aalden. Een straat in de ‘nieuwbouw’, in een V -vorm, waaraan 8 mooie huizen gesitueerd zijn.
Hoe lang de huidige bewoners er wonen en waar ze vandaan komen? En waarom ze in Aalden en dan met name aan de Opkamer zijn gaan wonen?
Uit een kleine huis-aan-huis enquête' kwam naar voren dat de bewoners behoorlijk honkvast zijn. Op twee na zijn zij degenen die het huis hebben laten bouwen, of die via een projectontwikkelaar een huis hebben bemachtigd. De eerste 3, in eigen beheer gebouwde, woningen waren in februari 2004 klaar. Het plan van de projectontwikkelaar behelsde woningen aan de Opkamer en aan de Deel. Van de 9 geplande woningen moest er minstens ingetekend zijn voor de helft van dat aantal. Toen er 5 gegadigden waren is met de eerste bouw begonnen, die rond kerst 2006 gereed kwamen.
De afkomst van de bewoners is divers. Genoemd werden plaatsen in ‘het westen’, ‘het noorden’, ‘het zuiden’ en ook vanuit Drenthe kwam men, al dan niet rechtstreeks, in Aalden aan de Opkamer terecht.
Gevraagd naar argumenten om juist hier te komen wonen werden er diverse complimenteuze redenen gegeven: door het werk in Emmen, maar juist hier hét huis gevonden. Oude, veel onderhoud vergende boerderij met grote tuin verwisseld voor een strak nieuwbouwhuis met een niet te grote tuin. Maar ook juist de grootte van de tuin en de mogelijkheden om iets bij huis te kunnen doen werden als positief punt opgevoerd. Ook de bekendheid met deze regio door vakantie werd genoemd. Een bewuste keuze om niet naar het westen te gaan vanwege werk en dan maar te pendelen. Soms kwam men ook bij toeval in Aalden terecht, waarna de verhuizing naar de Opkamer plaats vond. Kunnen recreëren in (“het lijkt wel een vakantiewoning”) en vanuit je eigen huis: “Het is er heerlijk rustig, ruim en je loopt zo vanuit je huis de vrije ruimte in.”
Het blijkt goed toeven te zijn aan de Opkamer, gelegen tussen Schouw en Deel, zoals bleek uit de gezellige gesprekken, die vaak langer duurden dan de drie korte vragen zouden veronderstellen en de koffie was prima.
Bijschrift foto: Het is goed toeven aan de Opkamer in Aalden (foto Monique Jonkman-Koolen)