.

.

 

.

Joop Timmer aan de top met Heathrow

Heathrow is zijn springhengst, drie jaar oud en onlangs door het KWPN “goedgekeurd”, de hoogste waardering die de organisatie kent. Met deze kwalificatie behoort Heathrow tot de absolute top van zijn jaar. Even voor de leken onder ons, KWPN is het “Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland”, de organisatie die gemakshalve “het stamboek” wordt genoemd.

 Het KWPN is het grootste stamboek ter wereld met 30.000 leden en jaarlijks 13.000 veulens. De springhengst van Joop werd beoordeeld op “gezonde constitutie, een correct bewegingsmechanisme en fundament, plus op een aansprekend exterieur”. Op zaterdag 24 mei jl. werd hij gekwalificeerd als een van de besten. De naam Heathrow doet u wellicht denken aan het gelijknamige vliegveld bij Londen, een vliegveld met heel veel bestemmingen. Precies, deze hengst gaat niet alleen springen, maar heeft ook de fokkerij tot taak en “bedient” zodoende vele bestemmingen.

Joop Timmer (42) verdient zijn brood met boomverzorging. Zijn reclame slogan is “Boom vellen? Joop bellen!” Werk dat hij met plezier en succes doet en waarvoor hij in Zweeloo en omliggende dorpen veel waardering krijgt. Maar de paardenfokkerij is iets anders, dat is zijn liefhebberij, al van jongs af aan. Hoewel, hij wilde er 7 jaar geleden de brui aan geven nadat een merrie van hem na een bevalling kreupel werd. Reinie Tewis adviseerde hem dat niet te doen en Joop kocht een goede merrie uit een stam van 300 jaar! De eerste twee veulens waren merries, maar daarna werd in 2012 deze “meneer” geboren. Een prachtig dier met nu na drie jaar een schofthoogte van 172 cm. Over twee jaar is hij volgroeid en wordt de schofthoogte 175 cm. Wat direct opviel was de enorme “klap achter”, dwz de kracht van de sprong waardoor hij veel ruimte heeft in het passeren. Reinie Tewis verzorgde de opleiding om hem klaar te maken voor de beoordeling van het KWPN, om te leren springen. “En dat ging fantastisch, Heathrow brengt ook de knieën zo mooi naar voren. Dit is een paard met talent”, zegt Joop. Hij moest het springen leren met een dagelijkse training van een kwartier én hij moest het leuk gaan vinden. Dat is gelukt. Nu Heathrow is goedgekeurd door KWPN, weten alle kenners, dit is topkwaliteit!

De selectie was een langdurig proces dat vorig jaar december begon en eindigde met de 70 dagen test dit voorjaar (maart – mei). Noem het een doctoraal examen voor paarden, immers deze dieren zijn veel verder in hun ontwikkeling dan hun leeftijdgenoten. Dus 30 jonge hengsten, dat is 1% van de jaargenoten, hebben zoveel talent dat zij de opleiding aan kunnen. Enfin, Heathrow bleek tot de besten te behoren. En dat is voor Zweeloo historisch. Het is nu 37 jaar geleden dat de hengst Radboud van de “Koerts – Klingenberg combinatie” werd goedgekeurd. “Dat waren dé fokkers van Zweeloo. Ook zij hebben bijgedragen aan de geweldige reputatie van Nederland wereldwijd.” Joop is trots dat het zo is afgelopen, “dat geeft zelfvertrouwen”. Hij voegt er aan toe dat het ook gaat om de liefde voor het dier, dat staat voor hem eigenlijk bovenaan. Hoe nu verder? “Ik verheug me op de hengsten-competitie en ik hoop natuurlijk dat Heathrow het goed gaat doen. Vroeger stond ik er als toeschouwer bij en vanaf nu, als eigenaar. Ze zeggen tegen me, Joop, dit maak je maar één keer mee! En dan zeg ik, dat ik hoop lang te leven, dan maak ik het misschien nóg wel een keer mee.” Op bijgaande foto staat Joop met de hoogdrachtige halfzuster van Heathrow. Als u dit leest staat dit veulen in de wei.

Bron: Oes Eig’n Kraantien 24 juni 2015

 

 

 

 

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel