.

.

 

.

Deltavliegers strijken neer in Zweeloo

Piloten stijgen en landen tussen de koeien

 ‘Het Looveld' aan de dorpsrand van Zweeloo is sinds kort het opleidingshart van deltavliegschool Randonaero Adventures uit Hazerswoude Rijndijk. Vliegdocent Heleen van den Bos is zeer content met de nieuwe locatie. ‘Het ligt op een prachtige en rustige plek en leent zich uitstekend voor het deltavliegen. Een ideaal centrum om één van de allerlichtste vormen van luchtvaart volop te beleven.’

Deltavliegen is vergelijkbaar met zweefvliegen maar een deltavlieger heeft geen cockpit en de voeten vormen de basis voor de start en landing. Net als op zweefvliegvelden kunnen deltavliegers gestart worden door ze op te trekken met een lier of een sleepvliegtuigje.

Voorheen had de vliegschool een permanente locatie in Zeeuws-Vlaanderen, maar daar waren de faciliteiten op een gegeven moment niet meer toereikend. Van den Bos bekeek talrijke alternatieve locaties en kwam uiteindelijk in contact met Johan en Matine Kamps van boerderijcamping en melkveehouderij 'Het Looveld'. ‘We vonden bij hen direct een gewillig oor voor ons verzoek.’

Het is een niet alledaags tafereel: deltavliegers tussen de koeien. Uniek voor Nederland? ‘Er zijn in ons land wel enkele andere locaties waar het deltavliegen op boerenbedrijven wordt gedaan, door clubs met ervaren en gebrevetteerde piloten. Of het inderdaad zo is als op 'Het Looveld' waar we vaak echt fysiek naast de koeien en tussen de koeienvlaaien van gisteren staan, kan ik niet met zekerheid zeggen’, glimlacht Van den Bos.

Om les te kunnen nemen moet je minimaal 14 jaar oud zijn en minimaal ongeveer 50 kilo wegen. ‘Uiteraard is een redelijke conditie een pluspunt omdat het vooral in het begin een behoorlijk fysieke sport is. Als je de juiste technieken onder de knie hebt, is de fysieke belasting vrij gering.' Het is ook een high-tech sport waarin kennis en kunde vereist is.  ‘Omdat een luchtsport maar op één manier veilig beoefend kan worden, namelijk de juiste, ben je best een tijdje bezig met het te leren', aldus Heleen van den Bos.

De vliegschool van Heleen van den Bos geeft de komende periode nog een aantal keren lessen op vliegveld Zweeloo en iedereen is daar welkom om een kijkje te nemen. Dat kan van 1 t/m 4 september, 8 t/m 11 oktober en 22 t/m 30 oktober. (Bron: Coevorden HuisAanHuis)

 

Bijschrift foto: Boerderijcamping 'Het Looveld' aan de dorpsrand van Zweeloo doet sinds kort ook dienst als vliegveld. Deltavliegers stijgen en landen onder toeziend oog van de melkkoeien van Johan en Matine Kamps. (Foto: Randonaero Adventures)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 30 augustus 2016

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel