.

.

 

.

Nicandra Iwema: “Hardlopen maakt mijn hoofd leeg”

Ondanks blessures heeft 29-jarige Aaldenaar zinnen gezet op Aalden Rondomme

Nicandra Iwema liep eind november in haar geboortestreek Beverwijk de Velsertunnel Run over een afstand van 7,68 kilometer. Komende zaterdag staat er voor de sportieve 29-jarige Aaldenaar een nieuwe uitdaging op het programma: De Aalden Rondomme!

Thuis aan de Volmolenstraat is Nicandra nog volop aan het nagenieten van de Velsertunnel Run. ‘Het was een fantastisch evenement! Once in a lifetime! Een prachtig parcours van Velsen naar Beverwijk. De vernieuwde en uitdagende tunnel: 7,2% naar beneden en 7,2% omhoog en dan nog door Velsen-Noord richting de Breestraat in Beverwijk waar de finish was. Het was loodzwaar. Je ziet wel het licht aan het eind van de tunnel, maar dat licht kwam maar heel langzaam dichterbij. Bij het station van Beverwijk versnelde ik iets en vlak voor de finish zag ik mijn ouders staan. ‘Een stapje harder..!’ was even de vraag, maar mijn knie voelde helemaal niet goed en het risico om me vlak voor de finish te blesseren wilde ik voorkomen. Ik heb de tocht in een tijd van 44.31 minuten volbracht. Daar was ik dik tevreden mee…!

Het eerstvolgende sportieve doel van Nicandra? ‘Nog voor mijn 30e verjaardag de Aalden Rondomme lopen. Dat gaat net aan lukken, het zou geen dag later moeten zijn……. Alleen mijn knie en mijn orthopeed kunnen daar deze week nog een stokje voor steken, maar: waar een wil is, is een weg….!”

“Elk jaar dacht ik de Aalden Rondomme te gaan doen, maar aangezien ik rond die tijd jarig ben, ging ik toch voor mijn verjaardag in plaats van het hardlopen. Tot vorig jaar……! Ik moest én zou een keer meedoen met deze schitterende Nieuwjaarsloop. Na flink trainen kon ik een langere afstand achtereen volbrengen: ik kwam tijdens de tiende editie in 36.37 minuten over de finish. Daarna moest ik een nieuw doel zoeken: ik richtte mijn vizier eerst op de 4 Mijl van Emmen. Helaas twijfelde ik te lang en was ik te laat om mij in te schrijven. Tijdens het trainen kwam ik er steeds meer achter hoe goed het voelt om thuis te komen na een stukje hardlopen. Het maakte mijn hoofd leeg. Het afgelopen jaar ben ik dan ook vaak gaan lopen om mijn hoofd leeg te krijgen en tot rust te komen”, aldus Nicandra, die werkzaam is in restaurant Rimbula van Wildlands in Emmen.

In 2011 is ze gaan hardlopen. “Ik wilde iets aan sport doen! Mijn gedachten gingen terug naar het voorjaar van 2005. Ik werd toen door een docente van mijn school in Beverwijk uitgedaagd. Zij vond hardlopen wel bij mij passen, omdat ik snel kon wandelen. Die uitdaging ging ik aan en daar ging ik in - jawel -  mijn spijkerbroek en op versleten gympies. Een vriendin fietste met mij mee en de docente liep met een vriendin haar eigen tempo. Wonder boven wonder kwam ik als eerste bij het bordje Wijk aan Zee aan. Zes jaar later, in 2011, begon het bloed dus weer te kriebelen. Maar om dat hardlopen ook echt vol te houden – ik kan met dat soort dingen nog weleens snel afhaken -  moest ik een doel voor ogen hebben. De Pierloop in Velsen vond ik wel een mooie uitdaging: 8,2 kilometer. Hoe ging ik dat ooit volhouden? Simpel: door als enige doel te stellen de finish te halen. En die heb ik gehaald in 1.03 uur. Een respectabele tijd voor iemand die aanvankelijk amper 1 kilometer kon volhouden.”

De finish betekende ook de voorlopige finish voor haar hardloop-carrière. Tot Nicandra in 2013 naar Aalden verhuisde. “Na wat speelse oefeningen op de loopband bij Medifast stond eind augustus 2014 de 4 Mijl van Zweeloo op de rol. Een initiatief om geld in te zamelen voor Oeganda. Dat werd mijn doel. Finish halen en niet als laatste eindigen. In 43.27 minuten had ik de finish bereikt. Als de tijd en de gelegenheid het toelaat ben ik veel met hardlopen bezig…ik kan niet meer zonder….het geeft een supergevoel….! Tot zaterdag bij de Aalden Rondomme!”

Bijschrift foto:Nicandra Iwema liep vorig jaar voor de eerste keer de Aalden Rondomme. Ook komende zaterdag staat de 29-jarige Aaldenaar aan de start. “Alleen mijn knie en mijn orthopeed kunnen daar deze week nog een stokje voor steken, maar: waar een wil is, is een weg…….!” (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 10 januari 2017.

 

 

 

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel