.

.

 

.

Bert Bos en Hans Hoek: trimclub voelt als een warm bad

“Je mist het gewoon als je een keer niet kunt !”

Ze behoren al jarenlang tot de vaste kern van de zaterdagmorgen trimclub: Bert Bos (69) uit Wezup en Hans Hoek (71) uit Emmen. Wat heet: Bert is al ruim 36 jaar deelnemer en Hans doet hier weinig voor onder met zijn 25 trimjaren. Vrijwel elke zaterdagmorgen zijn ze al om half negen(!) aanwezig in de sportzaal bij het AZC in Aalden.

Wat is hun motivatie, vroegen wij ons af, om dit zo lang vol te houden: wat is er nog meer dan persoonlijke redenen als “goed voor mijn conditie” en “gezond oud worden door goed te bewegen”. We gingen langs bij beide heren voor het antwoord.

Vriendenclub

Bert en Hans hoeven niet lang na te denken. “De gezelligheid en de vriendschap” is het unanieme antwoord. De gevarieerdheid van de groep is hierbij een belangrijke succesfactor. “Door de jaren heen is de groep qua achtergrond, leeftijd en opvattingen altijd heel verschillend geweest”, legt Bert uit. “Door het onderling respect is dit echter geen nadeel. Sterker nog: het bevordert de gezelligheid alleen maar en zorgt vaak voor blijvende vriendschappen”, vult Hans aan.

Maar waar zit die gezelligheid ‘m dan in, vragen we. En hoewel gezelligheid natuurlijk een subjectief gevoel is, zit ‘m bij de heren vooral in de kleine dingen voor, tijdens en na het trimmen. De anekdotes, de nieuwtjes, de terloopse opmerkingen, de humor en de gesprekken over bijvoorbeeld politiek. “Je mist het gewoon als je een keer niet kunt” vertelt Bert. Maar zit ‘m ook in de bijkomende leuke activiteiten, benadrukken beiden. Zoals het gezamenlijk spekkedikken eten op oudjaarsdag bij Jan Buining en het zicht- en soms hoorbaar aanwezig zijn bij feestelijke gebeurtenissen. Kortom, de trimgroep is een echte vriendenclub. In een paar zinnen verwoordt Hans deze vriendschap: “zelfs als we straks niet meer sporten, we blijven elkaar zien”, “je hebt elkaar wat te vertellen”, “je kijkt nog naar elkaar met de ogen van 20 jaar geleden” en “de trimclub is het begin van het weekend”.

Momenteel telt de trimclub in Aalden ruim 25 leden in de leeftijd tussen, pak ‘m beet, 50 en 70 jaar. Het zijn er wel eens meer geweest, vertelt Bert. Vooral het partijtje voetbal moet het soms maar met een handjevol enthousiastelingen doen. De anderen geven de voorkeur aan de mountainbike voor een ritje door het bos, gaan hardlopen of gewoon wandelen. Trimmen op maat zou je het kunnen noemen. Ieder presteert naar zijn eigen mogelijkheden en voorkeur. En dat van 08.30 tot 10.00 uur.

Buitenmens

Bert Bos noemt zich een “echt buitenmens” en altijd bezig. Is het niet in de eigen tuin dan wel met activiteiten voor de Agrarische Natuurvereniging Wezup, de kerkuilenwerkgroep, de fruitbomen langs de Brinkstraat of het Duo-fietsen. En er zal ongetwijfeld nog meer zijn. Hij heeft er dan ook de tijd voor. Bert was 58 jaar toen hij de tandartspraktijk in Emmen vaarwel zei. In het verlengde van het “altijd buiten zijn” kunnen we ook zijn liefde voor duursport en dan met name het fietsen verklaren. Een tocht in Noorwegen van 500 km, afgelegd binnen 48 uren, staat onder andere op zijn palmares.

D66

Voor Hans Hoek zijn naast de trimgroep de moestuin (450 m2) in Noordbarge en de golfbaan dé ontspanningsmogelijkheden voor het “vele binnen zijn”. Naast een drietal bestuurlijke functies zit de voormalig directeur van het Drenthe College vanaf september 2016 ook nog voor D66 in de gemeenteraad van Emmen. Een volle agenda dus. Begrijpelijk derhalve waarom Hans het trimmen op zaterdagmorgen vrijwel nooit mist. Een betere uitlaatklep is er immers niet.

Bijschrift foto: Bert Bos (69) en Hans Hoek (71) kwalificeren de trimgroep als een echte vriendenclub. “Zelfs als we straks niet meer sporten, we blijven elkaar zien….…!” (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Oes Eig'n Kraantien d.d.17 januari 2017.

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel