.

.

 

.

Secretaris Katrin van Opijnen-Hagemann (50) al jaren nauw aan De Alterbergruiters verbonden

“Een dag zonder paard, is een dag niet geleefd”. Katrin van Opijnen-Hagemann uit Oosterhesselen - secretaris van De Alterbergruiters - steekt haar onblusbare passie voor de paardensport én voor de Zweeler rij- en ponyvereniging niet onder stoelen of banken.

Haar accent verraadt de Duitse roots. Ruim twintig jaar geleden is Katrin voor werk en de liefde vanuit het voormalig Oost-Duitsland naar Zuidoost-Drenthe verhuisd. De liefde en passie voor paarden verhuisde mee. De 50-jarige amazone liep hier niet alleen haar grote liefde Jasper van Opijnen tegen het lijf, maar ook het paard van haar dromen: Guessol-River.

Iets moois neerzetten
Inmiddels lijkt Katrin van Opijnen-Hagemann aan haar tweede jeugd bezig. Vier keer in de week haalt ze tijdens trainingen in Noord-Sleen het beste uit de machtig springende zevenjarige ruin Guessol-River naar boven. “Ik heb nog steeds de drive om binnen de paardensport in wedstrijdverband iets moois neer te zetten. Dat is ook de reden dat ik nog steeds zo fanatiek ben”, zegt Van Opijnen.

Intensieve opleidingsjaren
Ze heeft de mooie stoere Guessol-River zelf opgeleid. “De communicatie tussen ons is heel fascinerend. Amazone en paard moeten het vertrouwen in elkaar winnen en dan blijkt er veel mogelijk. Na vijf intensieve opleidingsjaren vertrouwen we blindelings op elkaar. Als ik op het zadel zit ben ik helemaal één met het paard en vergeet alles om me heen. Een geweldige beleving."

Doel is deelname aan kringwedstrijden
Het uiteindelijke doel van alle trainingsarbeid is om deel te nemen aan kringwedstrijden in de provincie. “Ik probeer komend jaar te debuteren tijdens een spring- en dressuurwedstrijd. Dit zou al een overwinning op mezelf zijn. Het is niet mijn doel om elke week een wedstrijd te rijden, maar wel regelmatig actief te zijn bij regionale- en districtswedstrijden.”

Opgegroeid in het voormalige Oost-Duitsland.
Het begon voor Katrin allemaal in het voormalig Oost-Duitsland. Ze groeide op in het kleine plattelandsdorpje Klietz, in de regio Sachsen-Anhalt  Via een sportstimuleringsprogramma op school kreeg ze gratis paardrijlessen aangeboden. “Al snel daarna nam ik met veel plezier en fanatisme aan spring- en dressuurwedstrijden deel.” Katrin was geen groot talent, maar doorzettingsvermogen zorgde ervoor dat ze stevig in het zadel zat.

Stroomversnelling, mede dankzij Albert Renting
Sinds de verhuizing in 2000 naar Zuidoost-Drenthe – eerst Sleen en later Oosterhesselen – kwam alles in een stroomversnelling, “Tijdens een merriekeuring kwam ik in contact met Albert Renting. Een paardenman in hart en nieren en een man met heel veel kennis en kunde in huis. Albert bood mij de faciliteiten en daar heb ik in mijn ontwikkeling veel baat bij gehad. Ik trainde tot eind vorig jaar vrijwel dagelijks in zijn buitenbak aan het Eswegje. Ik bewaar mooie herinneringen aan deze periode. Mijn paard staat nu op stal in Noord-Sleen en daar train ik ook.”

Aanwas jonge leden
Katrin toont zich al vele jaren heel betrokken bij De Alterbergruiters. "De afgelopen jaren was ik in diverse commissies actief en ben inmiddels toegetreden tot het dagelijks bestuur. De vereniging zit in een uitdagende periode. We hebben nu ongeveer veertig leden, maar ooit waren dat er bijna 150. Een behoorlijke teruggang, maar ook eentje die wel past in het landelijk beeld. Vooral de aanwas van jonge ruiters stagneert. De oorzaken van de ledendaling zijn niet zomaar met één vinger aan te wijzen. Investeren in faciliteiten, activiteiten en het verenigingsleven. Dat zijn in het kort onze speerpunten om de vereniging toekomstbestendig te maken. Het is mooi om daar een bijdrage aan te leveren.”

Over faciliteiten gesproken….regen en kou staan weer voor de deur en wat is dan fijner om te kunnen rijden in een goede rijhal in de directe omgeving. "Als je “bakgebruiker” wordt vanaf 1 januari 2022, gaat deze per direct in. Als bakgebruiker mag je onbeperkt gebruikmaken van onze rijhal op 't Alterbarg in Zweeloo. Tevens bestaat er de mogelijkheid om er lessen te volgen op donderdagavond." Voor aanmeldingen, of vragen bel of app Katrin ( 06 – 46 26 41 45). Nu aanmelden is morgen droog rijden!

Amazone Katrin van Opijnen-Hagemann (50) - de secretaris van De Alterbergruiters - heeft veel passie en liefde voor de paardensport. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 14 december 2021

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel