.

.

 

.

Ina Been zet kroon op een sportief leven

50 jaar actief lid van Attila-Actief ’81. "Door bewegen voel je je echt beter!”

Ina Been is het bewijs dat sporten en bewegen echt goed voor je is. De 85-jarige Aaldenaar zette vorige week met het 50-jarig lidmaatschap van Attilla-Actief’’81 de kroon op een leven waarin sport en bewegen centraal stond.

Motivatie
Het bereiken van de imposante mijlpaal was voor Ina een mooi moment om te stoppen met de wekelijkse training op de dinsdagochtend in de sportzaal van Aalden. “Ik sluit een prachtige periode bij Attilla-Actief ‘81 af. Mijn motto is altijd geweest “zo lang het gaat, ga ik door.” De motivatie is er nog zeker, maar de jaren gaan wel tellen. Ik loop nog twee dagen in de week op de golfbaan en zwem nog bijna iedere ochtend. Dat blijf ik ook doen, maar ik heb na een halve eeuw mijn vereniging en gymvriendinnen uitgezwaaid.”

Ina Been nam na 50 jaar afscheid van Attila-Actief’81. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Vriendin Gieneke Kolk
Samen met vriendin Gieneke Kolk heeft Ina zich op meerdere fronten voor de sportvereniging uit Aalden ingezet. “Gieneke en ik hebben vanaf 1992 in totaal ruim 23 jaar zitting gehad in het bestuur van Attilla-Actief’81. Het was toen een bloeiende vereniging met vele activiteiten, want naast gym hadden we ook een actieve volleybaltak. Iedereen zal zich de jaarlijkse uitvoeringen nog wel herinneren. Ieder jaar weer een van de absolute hoogtepunten met een volle sporthal aan de Aelder Hooghe.” Anekdotes zijn er voldoende. Ina stond jarenlang iedere zaterdagochtend in de kantine van de sportzaal om de trimvrienden een kop koffie en frisdrank te serveren. “Het was altijd heel gezellig en zo werd de kas van de vereniging ook gespekt.”

Gymnastiek veranderde
De gymnastiek veranderde door de loop van de jaren. Wie maakt er tegenwoordig voor zijn lol nog een vogelnestje in de ringen? Of gaat met een zwierige huppel over een bok? Het nieuwe gymmen gaat over skeeleren, rugby, bootcamp of freerunnen. Gymles moet volgens Ina aansluiten bij de belevingswereld van de jongeren. “Dat is wel iets waar we gezamenlijk aan moeten werken. Hopelijk gaan oude tijden dan nog weer eens herleven en kunnen we ook de jeugd weer verwelkomen in de sportzaal. “ De zoektocht naar gekwalificeerde instructeurs was ook in die jaren dat Ina – samen met Gieneke Kolk, Wim van der Spoel en Herman Becker - zitting had in het bestuur best wel een uitdaging. “We konden gelukkig jarenlang bogen op de inzet van instructeurs als Hennie Fluks, Jans Bos, Roelina de Vries en onze huidige bevlogen instructrice Nathalie Touwen. Dat is goud waard voor een vereniging.”

Vaste prik
Deelname aan de wekelijkse gymclub was voor Ina decennia lang vaste prik. Ze had het niet willen missen. “Een leuke groepsactiviteit, want samen bewegen motiveert, is gezellig en is veiliger. De les op dinsdag tussen 8.30 uur en 9.30 uur bestaat uit warming-up, oefeningen gericht op kracht, lenigheid, balans en coördinatie met of zonder materiaal en meestal met een slotspel. “Ik deed de laatste jaren niet meer van die moeilijke dingen, maar het hield me echt wel fit.' Het gaf bovendien een hoop plezier en saamhorigheid. Na de les wordt er altijd nog even gezellig nagebabbeld. Het is dus ook een heel sociaal gebeuren, want iedereen moet mee kunnen doen.” Ina spreekt uit ruime ervaring : “het aansluiten bij de gymclub is een mooie opstap en waar je beweegt binnen je eigen mogelijkheden. Ik ben blij dat ik dat allemaal heb gedaan.'

Ochtendzwemmen en golfen
Vrijwel iedere dag springt de kwieke Ina nog op de fiets voor het ochtendzwemmen in Zwembad Zweeloo. “Met een vast groepje trekken we ’s ochtends een paar baantjes in het zwembad. Voor mij een heerlijk begin van de dag”, zegt Ina. “Ik heb al heel wat badpakken versleten in de loop der jaren. Ik was er altijd wel voor te porren.” Verder is de vitale Aaldenaar zeker twee ochtenden op de golfbaan De Gelpenberg te vinden. Pure ontspanning in een schitterende ambiance. Zo lang het gaat, ga ik hiermee door.”

Attilla-Aktief ’81 is overigens op zoek naar een nieuwe trainer/trainster voor deze groep en de ouderengroep, want Nathalie Touwen gaat na de zomervakantie starten met een nieuwe opleiding, de ALO.

Onderaan v.l.n.r. Trijn Lanting, Jacqueline Tichelaar en Wina Hordijk. Middelste rij v.l.n.r. Janny Koopman, Jennie Lanting, Hennie Dubbelhuis, Iskje van der Velde en Marianne Timmer. Bovenaan v.l.n.r. Ina Been en Nathalie Touwen. Ontbrekend op de foto: Margriet Dubbelhuis. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel