.

.

 

.

Kruisboogschutter Matthijs Tonkens: wat goed is komt snel

Matthijs Tonkens raakte amper een jaar geleden pas voor het eerst een kruisboog aan.

Onlangs verraste hij tijdens het NK in het Noord-Brabantse Rijsbergen vriend en vijand met de Nederlandse jeugdtitel Kruisboogschieten.

Wat goed is komt snel. Dat geldt zeker voor de 15-jarige inwoner van Aalden. Matthijs toont  met enige trots de gouden medaille. “Ik had wel een beetje op een podiumplaats gehoopt, zeker omdat de sport niet heel groot is. De eerste plaats kwam echter wel als een verrassing. Het was de eerste keer en voor mij ging het natuurlijk vooral om de ervaring en niet direct om de prijs", zegt de kersverse Nederlands jeugdkampioen op de 20 meter traditioneel. 

Iets nieuws bleek schot in de roos
Matthijs was aan iets nieuws toe en keek oorspronkelijk naar handboogschieten. “Dit was echter niet op een acceptabele reisafstand van Aalden. Mijn ouders stelden voor om eens bij SV Willem Tell te gaan kijken tijdens de Open Dag vorig jaar in het kader van Een frisse Start na corona. Dat heb ik gedaan en het bleek een schot in de roos!”

Albert-Geert Huizing
Begeleider Albert-Geert Huizing is voor Matthijs zeker in de beginfase belangrijk geweest. “Het is moeilijker dan het lijkt en Albert-Geert heeft met al zijn ervaring vaak goede en bruikbare tips. Als coach benadrukt hij vooral hoe belangrijk het is om niet te snel te willen, alles even extra langzaam doen. Dit scheelt vaak behoorlijk om de roos te raken.”

Procedure afwerken
Op de schietbaan van Willem Tell aan de Aelder Hooghe in Aalden is Matthijs inmiddels een vertrouwd gezicht. Hij heeft de sympathie van alle leden, vooral ook omdat de jeugdige schutter zo nuchter blijft. Dat is volgens Matthijs ook de belangrijkste eigenschap waaraan een kruisboogschutter moet voldoen. ‘Rustig blijven en op je gemak de procedure afwerken. Natuurlijk is goed materiaal ontzettend belangrijk bij het schieten. Maar kalm blijven is een must”, zegt Matthijs, die aan het Hondsrug College in Emmen bezig is met het vijfde studiejaar van de VWO-opleiding.

Vooral simpel houden
Matthijs wil de sport vooral simpel houden : “Eigenlijk kan iedereen die een kruisboog kan vasthouden de sport beoefenen. Met veel oefening kan iedereen die het genoeg probeert wel een redelijke score behalen.” Als je de techniek, precisie en concentratie weet te combineren, dan kun je volgens Matthijs in deze tak van sport vrij snel stappen maken. "Met de nationale titel heb ik nu mijn eerste doel bereikt en ben al een eindje op weg, maar het blijven momentopnames. Zo reëel moet je wel zijn.”

Super trots
Bij schuttersvereniging (SV) Willem Tell zijn ze uiteraard super trots op de kersverse Nederlands jeugdkampioen kruisboogschieten. "Matthijs heeft vorig jaar zijn debuut als kruisboogschutter gemaakt en sindsdien heeft hij niet meer achterom gekeken. Matthijs schiet alsof hij al vier of vijf jaar in wedstrijdverband actief is. Hij geeft inmiddels de ervaren schutters al goed partij. Matthijs heeft het heel goed opgepakt en is erg volwassen voor zijn leeftijd", zegt bestuurslid Ronald Schuurman. Met Matthijs heeft SV Willem Tell een waardige opvolger van de vorige Nederlandse jeugdkampioen, Maaike Feunekes. "We doen kennelijk iets goeds met de begeleiding van onze jeugd. We genieten er dan ook met elkaar van!"

Matthijs Tonkens (15) uit Aalden werd deze maand in het Noord-Brabantse Rijsbergen Nederlands Jeugdkampioen Kruisboogschieten. (Foto: SV Willem Tell)

Oes Eig'n Kraantien

Bron : Coevorder Courant

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel