.

.

 

.

Aalden Rondomme: 'Barre tocht, maar wel heel erg mooi!'

AALDEN / ZWEELOO - Ruig, koud, tegenwind, sneeuwduinen en meer dan 250 enthousiaste deelnemers. Dat was het decor van de 4e editie van de hardloopcross Aalden Rondomme, die afgelopen zaterdag in winterse sferen werd georganiseerd.

Vooraf was er twijfel of het verantwoord was om de Nieuwjaarsloop in Aalden over 6,2 en 10 kilometer door te laten gaan. Achteraf twijfelde niemand er nog aan: Aalden Rondomme 2010 bleek een bijzonder sportieve en uitdagende activiteit. Deelnemers hadden maling aan de winterse omstandigheden. 'Het was wel zwaarder dan de vorige keren, maar ik vond het geen barre tocht', zo vertellen een aantal deelnemers direct na afloop in de kantine van sportpark 't Alterbarg.

De wandelpaden waren goed geprepareerd, alleen was er op sommige stukken veel wind en was er sprake van sneeuwjacht. 'De kou was echter niet zo extreem als ze hadden voorspeld. Ik heb de hele weg gezweet, de mensen langs de kant hadden meer last van de kou.' Een deelnemer uit Erica, die de 6,2 kilometer overbrugde, heeft echt genoten van de hardloopcross door het prachtig natuurgebied van Aalden en Meppen. 'Heerlijk om deze middag de hardloopschoenen aan te trekken en rustig een uurtje door de sneeuw te lopen. De één zal het gek vinden en de ander te koud, maar ik zelf vind het altijd prachtig in dit soort winterse taferelen.'

De organisatoren van Aalden Rondomme wilden niet wijken voor de extreme weersverwachting. Terwijl dit weekend alle hardloop-evenementen in Nederland werden afgeblazen, zelfs de fameuze halve marathon van Egmond, werd in Aalden gewoon het groene licht gegeven. Achteraf een juiste beslissing, vond ook mede-organisator Wilfried Reuvers. 'Een Elfstedentocht wordt ook niet zo snel afgelast. 'Kou zit tussen je oren’ is de gevleugelde uitspraak van Reinier Paping die ‘De Hel van ‘63’ overwon. En zaterdag hebben mensen de 'Hel van 2010' in Aalden overwonnen.' Het organisatie-comité realiseerde zich vooraf dat men goed beslagen ten ijs moest komen. 'Door allerlei instanties werden we gewaarschuwd, maar we hebben er echt alles aan gedaan om de tocht door te laten gaan. De wandelpaden zijn met dank aan vele vrijwilligers voor een groot deel sneeuwvrij gemaakt en op deze manier konden we de veiligheid voldoende garanderen. We zijn uiteindelijk bang gemaakt door de weersvoorspellingen, maar dat bleek achteraf gelukkig onterecht. Het viel enorm mee. Warmte geeft meestal meer problemen dan koude.'

Hardloopfanaat Epke Wiersma uit Zweeloo was het daar volmondig mee eens: 'We hebben genoten en zeggen dank aan de grote groep van ruim 100 vrijwilligers! De thuisblijvers zijn onterecht thuis gebleven. Ze kunnen later niet aan hun kleinkinderen vertellen dat "ze erbij waren”, maakte de deelnemer aan de 10 kilometer (tijd 45,50 min.) met een glimlach een vergelijking met de Hel van 1963.

Reuvers was blij dat de deelnemers over het algemeen goed voorbereid en met functionele kleding aan de start kwamen. 'Vochtdoorlatende en warmte vasthoudende kledij is heel belangrijk, omdat het lichaam anders te snel kan afkoelen. Draag een hoofdband of een muts van functioneel materiaal, want de grootste hoeveelheid warmte raak je kwijt via je hoofd.' Dat nuttig advies van de organisatie hadden veel lopers zaterdagmiddag ter harte genomen.

Niettemin was het voor de 250 lopers afzien, maar ondertussen werd er ook genoten. Het succes bleek voor een groot deel te danken aan het unieke afwisselende parcours van Aalden Rondomme. De strijd tegen de onverwachtse elementen maakt de 4e editie nog eens extra bijzonder. Bij de Aelder Meul, op de helft van de cross, spreken we een zichtbaar vermoeide loper toe: 'Gaat het allemaal wel goed meneer?’ De renner zucht en schudt zijn hoofd. 'We kunnen u eventueel op laten halen', proberen we. Daar veert de man weer van op. 'Niets ervan. Ik loop ’m uit!’ En daar gaat hij weer. Het was tekenend voor de inzet van de deelnemers, onder wie ook veel enthousiaste basisschoolleerlingen.

De 10 kilometer bij de heren werd gewonnen door Hans Schepers uit Erica. Hij finishte in een tijd van 37,48 minuten. Edwin Gils uit Beilen schreef de 6,2 kilometer in een tijd van 25,03 minuten op zijn naam. De organisatie is vooral vol lof over de inzet van meer dan honderd vrijwilligers, die zorgden voor een vlekkeloos verloop van het evenement. De organisatoren kijken alvast weer vooruit op de vijfde aflevering. 'Volgend jaar krijgt de Nieuwjaarsloop uiteraard een vervolg en dan willen we het graag nog verder gaan uitbouwen. Dit jaar wordt de opbrengst aangewend voor de Werkgroep Jongerendag Zweeloo (WJD), onder meer organisator van Sweelpop. Voor meer info en uitslagen zie: www.aaldenrondomme.nl (Bron : Coevorden HuisAanHuis)

Bijschrift foto: De meer dan 250 deelnemers aan de 4e editie van de hardloopcross Aalden Rondomme trotseerden afgelopen zaterdag met veel elan de soms barre weersomstandigheden.
(Foto's: Evelien Klasens en Ruud Janse Fotografie)

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel