.

.

 

.

Henk Zwols van biljartclub Zweeloo ziet toekomst somber tegemoet

“Dorpskroegen verdwijnen, maar hoe houden we onze biljartcultuur in leven?”

De biljartclubs in de regio - onderdeel van de Biljartbond Zuid-Drenthe - vrezen voor hun voortbestaan nu het steeds lastiger wordt om speellocaties te vinden. “Ieder dorp kent zo zijn eigen tradities. De biljartclubs maken daar al decennia lang deel van uit, maar hoe houden we onze biljartcultuur in leven nu steeds meer dorpskroegen de deuren sluiten of het groene laken in de ban doen?”, vraagt Henk Zwols zich af, die al ruim twintig jaar is verbonden aan de biljartclub Zweeloo.

Niet al te rooskleurig
Het gaat de 65-jarige fervent biljarter en tevens penningmeester van de Zweeler biljartclub aan het hart dat een cultuur die ooit onlosmakelijk met het verenigingsleven verbonden was, langzaam dreigt te verdwijnen. “Niet alleen de dorpskroegen verdwijnen, maar ook de aanwas van nieuwe spelers stagneert. Het wordt steeds moeilijker om een volwaardig team bij elkaar te krijgen en vast te houden. In de afgelopen twee jaar zijn er vier teams weggevallen. Dit komt voor een groot deel door de hoge leeftijd van de spelers." 

Extra inkomstenbron is nu extra kostenpost
Een ander probleem zijn volgens Henk Zwols de gestegen kosten voor de horecagelegenheden. ”Vroeger betekende een avondje biljarten een extra inkomstenbron voor de caféhouder, maar tegenwoordig is het juist een extra kostenpost. Dit komt mede voort uit het feit veel biljarters te weinig verteren op een avond, maar de hoofdmoot zijn toch de gestegen energieprijzen.”  

Opnieuw op zoek naar nieuwe locatie
“Vanaf volgend seizoen moeten Zweeloo en Benneveld waarschijnlijk weer op zoek naar een nieuwe locatie. "Niet alleen de Lindeboom in Oosterhesselen sluit, maar ook café Deen zal naar verwachting binnen afzienbare termijn de deuren sluiten omdat de uitbater de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. We zijn met elkaar naarstig op zoek naar alternatieve locaties. Momenteel loopt er een onderzoek of we niet in de dorpshuizen terecht kunnen, zoals die van Wezuperbrug of Zwinderen. Dat overleg staat echter nog in de kinderschoenen.”

Vanzelfsprekendheid verdwenen
Henk Zwols mijmert over vroeger, toen de regio een waar eldorado voor biljarters was. "De tijd dat elk dorp of buurtschap nog een eigen dorpscafé had, is echter al lang geen vanzelfsprekendheid meer. De verenigingen beschikten toen allemaal nog over een clublokaal, maar in de loop van de jaren werden in verschillende dorpen horecagelegenheden gesloten of kregen een andere bestemming.”

Rijke historie
De biljartbond Zuid-Drenthe (bijnaam ‘De Wilde Bond’) werd opgericht in 1953 en is uitgegroeid tot een trouwe vriendenclub met een rijke historie. Het belangrijkste doel was het organiseren van biljartwedstrijden in competitieverband in de voormalige gemeenten Oosterhesselen, Zweeloo en naaste omgeving. De leden nemen deel aan de teamcompetitie, die begin september start en eind maart wordt afgesloten.

Kijk voor meer info op www.biljartbond-zuid-drenthe.nl

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel