.

.

 

.

Ronald Zijnge en Esther Prins gekroond tot schutterskoning- en koningin

Benneveld wint zeer geslaagd Zwaagstra-dorpentoernooi 2023 S.V. Willem Tell.

Benneveld heeft afgelopen vrijdagavond het Zwaagstra-dorpentoernooi van S.V. Willem Tell op zijn naam geschreven. Ronald Zijnge uit Benneveld en Esther Prins uit Wezuperbrug werden gekroond tot schutterskoning en schutterskoningin.
In het clubhuis aan de Aelder Hooghe werden de kruisbogen tijdens het traditionele toernooi weer bijna vierhonderd keer gespannen.

Grote opkomst schot in de roos
Het Zwaagstra-dorpentoernooi is een sportieve strijd tussen zes dorpen, waarbij promotie van de kruisboogsport een van de uitgangspunten is. De naar Emmen verhuisde voorzitter Roelof Kroeze, die zijn schutters trouw blijft, was in zijn nopjes met de grote opkomst: "Het was weer een schot in de roos. Ook de oefenavond op de dinsdag was al een mooie opwarmer van wat komen ging."

Fris en fruitig, maar zonder gehaktballen ...
Daar kwamen de 36 schutters uit de dorpen fris en fruitig het clubhuis binnen, maar volgens eeuwenoude traditie drinken weinig schutters fris. Het was alleen jammer dat de traditionele gehaktballen ontbraken en er opeens frikadellen op tafel kwamen ... Het mocht de pret zeker niet drukken. Ook niet bij regerend schutterskoningin Mariet Zuiderveld, die namens Benneveld vaste deelnemer is van het traditionele dorpentoernooi. ‘’Ik ben de tel kwijtgeraakt hoeveel keer ik hier onderhand paraat ben, maar het is weer erg gezellig! Alle waardering voor de perfecte begeleiding van de vrijwilligers van SV Willem Tell.”

Wapentuig
De schutters uit de zes Zweeler dorpen lieten zich vrijdagavond van hun beste kant zien door vol concentratie, tien keer een pijl richting het doel te sturen. Bij de één wist de pijl feilloos de roos te bereiken, bij de ander was überhaupt het raken van de kaart al een hele prestatie. “Ja, sommige dorpelingen moesten wennen aan het wapentuig en schoten de pijl pardoes in het witte gedeelte ver boven de roos. Op het oog een koud kunstje, want dat gedeelte is een stukje groter dan de roos …”, lacht Mariet, terwijl leden van SV Willem Tell onverdroten door regen, wind en donderklappen de afgevuurde pijlen ophaalden.

Mariet Zuiderveld is vaste deelnemer aan het Dorpentoernooi. Vorig jaar werd ze gekroond tot schutterskoningin. Vrijdagavond eindigde Mariet met Benneveld op de eerste plaats. (Foto: Jansje Brands)

Zeer geslaagde avond
Gedurende de avond kwam er steeds meer geluid uit het schuttersgebouw. Tekenend voor de zeer geslaagde avond. De eerste ronden werden digitaal geprojecteerd in de sfeervolle kantine. De einduitslag bleef echter lange tijd een verrassing. Er werd door sommigen druk gerekend en gespeculeerd.

Ronald Zijnge uit Benneveld werd gekroond tot schutterskoning 2023 en bij de dames viel de eer te beurt aan Esther Prins uit Wezuperbrug: de kersverse schutterskoningin 2023 van de voormalige gemeente Zweeloo. (Foto: Jansje Brands)

Rad van Fortuin
Ondertussen draaide het Rad van Fortuin op volle toeren. De prijzen waren weer van fortuin: droge worsten, advocaat, wijn, krentenstoet en taart. Heerlijkheden die ter plaatste werden verdeeld en verorberd. De spanning steeg en de jury kwam met het eindoordeel. De prijs voor het beste dorp ging naar Benneveld. 

Het winnend team van Benneveld. Boven v.l.n.r. Jelly Brinks, Gera Kamps, Ronald Zijnge, Edwin Smidt en Mariet Zuiderveld. Zittend: Richard Kuper en Henk Reinders. (Foto: Jansje Brands)

Regerend titelhouder Aalden werd tweede, Zweeloo eindigde op de derde plaats, Wezuperbrug werd vierde, gevolgd door Wezup. Meppen sloot de rij op de zesde plaats.
S.V. Willem Tell wil de zes coaches van de dorpen graag hartelijk bedanken voor de organisatie! En uiteraard ook hoofdsponsor Zwaagstra!

Oes Eig'n Kraantien

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel