.

.

 

.

Familie Katerberg in greep Koning Voetbal

De familie Katerberg uit Aalden wordt met ijzeren hand geregeerd door Koning Voetbal. Met liefst vier dochters die bezeten zijn van de voetbalsport, is het gezin een goede bekende bij het damesvoetbal van Sp. Zweeloo. Annebeth (18), Elsemiek (16), Leonie (13) en Joanne (11) lieten sporten als tennis, ballet, hockey of zwemmen volledig links liggen.

Vol overtuiging kozen ze voor de geur van versgemaaid gras, natte voetbalschoenen, koppen, slidings en vecht- en strijdlust. 'Pa en ma, mag ik op voetbal....?' Jan en Gerjanne Katerberg konden hun ogen en oren eerst niet geloven. Ze waren aanvankelijk verbaasd toen tweede dochter Elsemiek blijk gaf van haar voetbaldromen. De overtuiging was echter zó groot, dat het ouderlijk gezag de vraag geen moment ter discussie stelde. Goed voorbeeld doet goed volgen, want ook de drie zussen Annebeth, Leonie en Joanne zijn inmiddels helemaal verknocht aan het voetbalspelletje. Elsemiek, aan het Hondsrug College in Emmen bezig aan het 5e jaar van de VWO, weet het nog als de dag van gisteren.
Bijschrift foto : Elsemiek (16), Annebeth (18), Leonie (13) en Joanne (11) Katerberg (v.l.n.r.) zijn helemaal verknocht aan de voetbalsport. 'We slaan nooit een training over.'

'Vanaf dat ik klein was, wilde ik voetballen. Maar omdat ik een meisje was, deden mijn ouders me eerst op gymnastiek en zwemmen. Ik had het daar niet echt naar mijn zin. Pa en ma begrepen dat. Ze zagen me altijd al voetballen met Annebeth. Toen we nog op de boerderij in Wezup woonden, waren we daar dagelijks soms wel uren achtereen op het erf bezig met balletje tikken. Het mooiste aspect van het voetbal is dat je met elkaar je best doet om een goede wedstrijd te spelen. We trainen wekelijks twee keer en spelen op zaterdag een wedstrijd.' Volgens haar is voetbal juist bij uitstek een vrouwensport. 'Het is heel sociaal en is een echt trefpunt van sportieve vriendinnen.'

 

Oudste zus Annebeth kijkt met veel plezier en voldoening naar de verrichtingen van Elsemiek, Leonie en Joanne. In wie ze haar eigen enthousiasme terugziet. 'Voetbal is onze lievelingssport. Altijd al zo geweest. Ik ben blij dat onze ouders dit op juiste waarde hebben ingeschat. Ze hebben ons altijd vrij gelaten in de keuze en staan bij thuis- en uitwedstrijden als supporter vrijwel altijd langs de lijn. Dat werkt heel motiverend.' De zussen zijn het er snel over eens : Elsemiek beschikt over het meeste talent.

Ze heeft veel techniek en inzicht, zodat ze zelfs de jongens er bij traningspartijtjes regelmatig ’helemaal uitdolt’. Zelf reageert Elsemiek nuchter en bescheiden. 'Of ik een goede voetballer ben, weet ik niet, maar ik heb wel een goede ontwikkeling doorgemaakt. Als spits pik ik regelmatig mijn doelpunten mee. Ik heb ook gespeeld voor de talententeams van de KNVB onder de 12 en 14 jaar. Een hele mooie ervaring, maar daar ben ik mee gestopt. Ik wil liefst in mijn eigen team spelen en ben absoluut niet ambitieus. Als ik ooit de kans zou krijgen om bij een andere club in een hogere klasse te spelen, zou ik het waarschijnlijkheid helemaal niet overwegen. Het belangrijkste is dat ik het leuk blijf vinden en dat ik straks samen met mijn zus Annebeth in het eerste team van Dames 1 van Sp. Zweeloo kan spelen.

Dat is voor mij de allereerste doelstelling', aldus de trefzekere spits. Samen met haar ouders en drie zussen kijkt ze iedere zondagavond steevast naar het betaalde voetbal bij Studio Sport. 'Het leeft echt bij ons, een training zullen we dan ook niet gauw missen. In weer en wind staan we op het trainingsveld. De liefde voor de sport zit werkelijk diep.'

Op het trapveldje van de Aeldermeent, vlakbij hun huis aan de Baander in Aalden, laten de vier zussen even hun voetbalkunsten zien. 'Pak die bal, breed spelen. Ietsje uitzakken. Koppie omhoog.' Voor de meiden zijn deze voetbaltermen inmiddels gesneden koek. Het balletje wordt behendig al een aantal malen hoog gehouden. Ook Leonie, dit schooljaar gestart met VWO, laat zich niet onbetuigd. Heel stijlvol pareert ze de tegenstand van de drie zussen en gaat alleen met de bal op de goal af. 'Je ziet het', glimlacht Annebeth, geen kluitjesvoetbal, maar tactisch spel en rake schoten. Heerlijk om te doen.' En als je de meiden vol passie en spelvreugde bezig ziet is het geen wonder dat het vrouwenvoetbal in ons land in de lift zit. Het is zelfs de snelst groeiende sport onder vrouwen.

Joanne, leerling van groep 7 van de c.b.s. De Schutse, is de jongste telg uit de voetbalfamilie. Lief en ietwat bescheiden, maar wees heus niet bang dat ze op het voetbalveld onder de voet wordt gelopen. Op het veld staat ze wel degelijk haar 'mannetje'. Net als bij Annebeth, Elsemiek en Leonie was er bij haar geen enkele discussie en koos ze volmondig voor voetbal. Joanne speelt bij de jeugdcombinatie JVS. Ze heeft een spelinzicht, houdt het overzicht op het veld en leert van haar zussen dat ze goed moet organiseren.

Jan en Gerjanne zien veel voordeel dat hun vier dochters voor de voetbalsport hebben gekozen. 'In een teamsport is er samenhang, loyaliteit en vriendschap. Ze leren voor zichzelf op te komen en leren om samen te werken. Het heeft bovendien een positief effect op het zelfvertrouwen. De essentie van teamsport is dat winnen of verliezen uiteindelijk niet belangrijk is, maar dat het om het gevoel gaat dat je bij voetbal hebt. Daar kunnen onze vier dochters, maar ook wij, gelukkig oneindig van genieten. We zijn trots op ze!', besluiten Jan en Gerjanne Katerberg.

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel