.

.

 

.

ZWEMBAD ZWEELOO IN DE ZOMER - ZWEMBAD ZWEELOO IN DE HERFST

Zwembad Zweeloo in de zomer: zwemmen, vanaf de vroege ochtendzwemmers tot de nachtelijke duik tijdens de langste dag, van zwemlessen tot gezellige zwemactiviteiten, zoals o.a. het paalvechten.

Zwembad Zweeloo in de herfst? Daarover hieronder en uitleg.

“Actie! Actie!”, dat werd geroepen, en bleek nodig te zijn, toen de gemeente besloot de subsidie voor ons Zwembad te stoppen, of, zoals later werd besloten, langzamerhand te stoppen. Er werden initiatieven ontplooid, zoals de donateursactie, de Fair, de extra zwemactiviteiten enzovoort. Acties vanuit het bestuur en de werkgroepen.

Maar er is ook een particulier initiatief dat deze herfst, om precies te zijn op VRIJDAG 21 NOVEMBER, zal plaatsvinden: een filmavond, waarvan de opbrengst van de entreeprijs geheel ten goede zal komen aan ons Zwembad Zweeloo.
De aanplakbiljetten zijn in heel “oud Sweel” te zien, als oproep aan ons allen om deze avond te komen. De avond heeft de titel “Het Dorp Waar Wij Wonen” gekregen.
En al deze activiteiten (het idee tot de filmavond, de film, de Stemrarechten, de titel, het zorgen voor een lokaliteit, de aanplakbiljetten enzovoort) worden uitgevoerd door Gerke van der Giezen. Een inwoner uit Aalden, die het zwembad erg ter harte gaat. “Het zwembad, één van de oudsten in Drenthe, is een basisvoorziening voor onze dorpen”
Toen Van der Giezen eens bezig was in zijn werkkamer met zijn film- en montageactiviteiten, waarbij hij de radio aanhad, hoorde hij het nieuws van het stopzetten van de subsidie voor het zwembad. En later kwam de berichtgeving over de gelden die wel beschikbaar waren voor het zwembad in Coevorden. Maar hij is niet blijven steken in boosheid: verontwaardiging werd omgezet in positieve energie: Gerke besloot zijn omvangrijke filmarchief in te zetten voor het zwembad.

Dat archief is, het mag wel gekscherend gezegd worden, resultaat van een enigszins uit de hand gelopen hobby. Sinds zijn vroegste jaren is Gerke al in de weer met een fotocamera. Ook zijn zoons werden aangestoken, niet alleen met foto’s máken, maar ook ‘de donkere kamer’, het ontwikkelen en afdrukken en alles wat daarbij komt kijken, was een belangrijk vertrek in huize Van der Giezen.
Begon het analoog, in de loop der jaren kwam de digitale fotografie en ook het filmen naar voren. Niet alleen zelf films maken, maar ook het digitaliseren van oude films, dia’s, videobanden. Gerke kan daarmee heel wat tijd vullen, want zijn familie, maar ook (vrijwilligers)organisaties weten hem wel te vinden. Voor hen gaat hij ook zelf met de camera op stap. Zo was zijn eerste ‘opdracht’ het op verzoek van de Monumentencommissie Zweeloo maken van een film van een huwelijksvoltrekking op de 20e Open Monumentendag, in het kerkje van Zweeloo, met opnames bij de smid, de molen, de Waag. Stellen werden uitgenodigd daarvoor te ‘solliciteren’ en een paar uit Sleen werd uitgekozen, nadat een al wat ouder stel ervan afzag met de historische woorden van de bruid “Ik ben zelf een monument.”
Het Gilde uit Emmen wist Van der Giezen te vinden, evenals de stichting Schilderachtig Drenthe. Maar ook een film van een crematie en van een huwelijksvoltrekking staan in zijn “portfolio”.
De ‘making of’ het houten paard bij de stroom is ook door hem vastgelegd. En van geheel andere orde is de film van de presentatie van een wetenschappelijk onderzoek. Het Zuidenveldgebeuren van het dorp Aalden is ook door hem gefilmd. En wie van de oudere inwoners zou niet benieuwd zijn naar zijn bewerking van oude filmbeelden in “Vroeger in de gemeente Zweeloo, 1948 en 1958”?

Gerke van der Giezen hoopt dat de filmavond op 21 november (zie voor info ZEEF in Oes Eig’n Kraantien) veel mensen zal trekken. Mensen die daarmee hun affiniteit met het zwembad tot uiting kunnen brengen. Die zo een gezellige avond zullen kunnen beleven, met beelden die dichtbij huis ‘geschoten’ zijn, herkenbaar dus, en waarschijnlijk ook heel verrassend. En, last but not least, de opbrengst van de entreegelden voor ONS Zwembad Zweeloo!
 

Bijschrift foto: paalvechten, één van de vele activiteiten afgelopen zomer  in ons zwembad (eigen foto).

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel