.

.

 

.

Multifunctioneel complex levert zwembad Zweeloo enorme energiebesparing op

. Aanleg 200 m2 zonnecollectoren

. Reductie van gas en CO2 uitstoot zwembad met liefst 91%

. Opslagruimte verenigingen * Overdekt terras * Ontvangstruimte

Een nieuw te bouwen multifunctioneel complex zorgt niet alleen voor een enorme energiebesparing van het Zwembad Zweeloo, maar de accommodatie doet daarnaast ook dienst als opslagruimte voor verenigingen, overdekt terras en ontvangstruimte.

Deze vier pijlers maken het project ‘Samen’ tot een uniek samenwerkingsverband. Medio september verrijst het complex op het zwembadterrein aan de Hoofdstraat in Zweeloo. Bij de totstandkoming zijn diverse partijen en subsidieverleners betrokken. De investering wordt opgebracht door subsidies; daarvan is inmiddels ruim 60% afgedekt. Groot pluspunt is dat er voor stichting Zwembad Zweeloo geen investeringskosten mee gemoeid zullen zijn.

Zwembad bijna energieneutraal voor gas

‘In Zweeloo kan alles!’, zeggen Jan Kuipers (voorzitter ‘Samen’) en Nico Westerhuis (bestuurslid Zwembad Zweeloo) met een brede glimlach. ‘Het zwembad wordt door de aanleg van 200 m2 zonnecollectoren bijna energieneutraal voor gas. Terwijl de CO2-uitstoot door gasverbranding met liefst 91% wordt teruggebracht. Het is geweldig dat we de gasnota van het zwembad terugbrengen naar dichtbij nul. Op het gebied van duurzaamheid maken we dan ook enorme stappen én tegelijkertijd realiseren we een schitterend multifunctioneel complex.’  

Werkgroep ‘Samen’: doeners en denkers

Kuipers en Westerhuis kijken met gepaste trots naar de fraaie ontwerptekening. ‘Groen, energieneutraal en alléén samen zijn we sterk!’, staat er met vette letters op de tekening. De werkgroep ‘Samen’ bestaat uit doeners en denkers, die in de afgelopen periode veel energie hebben gestoken in de verwezenlijking van de plannen. Dit alles met raad en daad van enthousiaste vrijwilligers. ‘De kracht van het project zit in het meervoudig karakter. Het zorgt voor het versterken van de lokale samenhang en het brengt de droom van een groen, energieneutraal zwembad ~ op deze centraal gelegen plek ~ een belangrijke stap dichterbij.’

Gemeenschappelijke opslagruimte

Een deel van het complex zal volgens Kuipers en Westerhuis worden benut voor gemeenschappelijk opslag en gebruik van gereedschappen. ‘Verder zal een gedeelte gebruikt worden als ontvangstruimte voor bezoekers van het zwembad en komt er een overdekt terras.’ Om de zonnecollectoren optimaal te laten renderen zal de bomensituatie bij het zwembad gewijzigd worden. ‘Het gaat zowel om het kappen van een aantal bomen als om heraanplant van bomen en struiken.’

Jan Kuipers en Nico Westerhuis benadrukken dat dit burgerinitiatief een belangrijke bijdrage levert aan de sociaal-economische ontwikkelingen van de zes dorpen in de voormalige gemeente Zweeloo. In de komende edities van OEK volgt meer specifiekere informatie.

Bijschrift foto:Gesteund door tal van vrijwilligers heeft de werkgroep ‘Samen’ de basis gelegd voor een schitterend multifunctioneel complex. Op de foto v.l.n.r. Sietse Adema, Jan Kuipers, Richard Prakken, Tienus Evenhuis, Johan Ziengs, Geert Holties, Harrie Boerma, Harm Ziengs, Nico Westerhuis en Jan Berghuis. (Foto: Monique Jonkman-Koolen)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 20 juni 2017.

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel