.

.

 

.

Jeroen Tromp gerespecteerd internationaal wetenschapper

Oud-Zweeler Jeroen Tromp woont en werkt inmiddels al weer ruim twintig jaar in Amerika. Tromp heeft zich door zijn kennis en kunde opgewerkt tot een internationaal gerespecteerd wetenschapper.

Jeroen Tromp studeerde van 1984 tot 1988 geofysica aan de Universiteit Utrecht. In zijn doctoraalperiode, die hij in 1988 met een doctoraalexamen cum laude afsloot, werden zijn talenten snel opgemerkt en werkte hij aan tal van vooraanstaande seismologische onderwerpen. Jeroen vervolgde zijn studie aan Princeton University in New Jersey, waar hij in 1990 zijn doctoraal behaalde en in 1992 promoveerde. Al direct na zijn afstuderen in Utrecht begon Tromp te publiceren in vooraanstaande internationale tijdschriften op zijn vakgebied.

 

Jeroen Tromp en Amerika, is dat een sprookje of is dit gewoon een toevalligheid?

“Zoals je zult zien is het een toevallige samenloop van omstandigheden die tot mijn emigratie naar Amerika heeft geleid.”

Vertel eens, hoe kwam je daar terecht?

“Na de lagere school in Zweeloo en de middelbare school in Emmen ben ik in 1988 in Utrecht geofysica gaan studeren. Tegen het eind van mijn studie wilde ik graag verder in de seismology. Ik heb altijd de drang gehad om in de wereld rond te kijken. De kans om in Amerika mijn doctoraal onderzoek te doen aan de universiteit van Princeton in New Jersey, nabij New York, greep ik dan ook zonder aarzelen aan. Het was zeker niet mijn bedoeling om de rest van mijn leven in Amerika te blijven wonen, maar ik zit hier inmiddels al ruim twintig jaar. Tijdens mijn doctoraal studie in Princeton ontmoette ik mijn vrouw, Tracey. We zijn in 1990 in Virginia getrouwd. In 1992 kreeg ik een hoogleraar positie aangeboden aan de universiteit van Harvard in Boston, waar ik tot 2000 werkte. Sinds die tijd woonde ik in Pasadena, California, een deel van Los Angeles, waar ik werkte als directeur van het Seismological Laboratory van Caltech.

Kun je wat meer over je werk vertellen?

“Ik ben momenteel hoogleraar seismologie aan de Princeton University, waar ik in 1988 ook mijn doctoraal heb gehaald. Mijn onderzoek is gericht op simulaties van aardbevingen en de daarmee gepaard gaande risico’s. Ik reis vrij veel voor mijn werk (gemiddeld vlieg ik zo’n 100.000 kilometer per jaar), dus mijn wens om wat van de wereld te zien wordt wel vervuld.”

Ben je getrouwd, heb je kinderen?

“Ik ben getrouwd met Tracey McGrath en heb een tien jaar oude dochter Morgan.”

Hoe is het wonen en leven in Amerika?

“Ik woon in Princeton in de staat New Jersey, aan de Oostkust van Amerika. Het ligt ingeklemd tussen de staten Delaware en New York. Een populaire vakantie- of recreatiebestemming is de oostkant van New Jersey alwaar zich de Atlantische Oceaan bevindt. De hoofdstad is Trenton en de staat telt ongeveer 8 miljoen zielen. Hiermee vormt New Jersey de dichtstbevolkte staat van de Verenigde Staten. New Jersey is makkelijk te bereiken vanuit New York City via een groot stelsel van tunnels, bruggen en snelwegen.

Het is een gebied met veel natuurschoon. New Jersey heeft warme en vochtige zomers en behoorlijk koude winters. Vooral in het voor- en najaar zijn de weersomstandigheden bijzonder aangenaam te noemen. Toerisme, handel, transport en landbouw zijn de belangrijkste bronnen van inkomsten voor de staat. Het centrum van de industrie bevindt zich in Newark. Het is een groot industriegebied met flinke zeehavens zoals Hoboken. Op dit moment is het hier, net als bij in Nederland, volop winter.’

Voel je je nog Nederlander of heb je helemaal “the American way of life” overgenomen?

“Er zijn zeker bepaalde dingen die ik echt mis van Nederland, zoals koffie, kaas, en hagelslag. Ook doe ik mijn best om het Nederlandse en Europese voetbal een beetje bij te houden. Van alle Amerikaanse sporten vind ik alleen American football machtig interessant. En als ik terug ben in Zweeloo rij ik altijd even langs de plek van de vroegere basisschool, en maak ik een ommetje langs de Aalder es, door de bossen van Meppen, Wezup en Benneveld, en langs de sportvelden en het zwembad. Afgelopen zomer hebben Morgan en ik heerlijk rond Zweeloo gefietst. Mijn broer Maarten woont tegenwoordig in Utrecht, en daar loop ik graag weer even langs de Oude Gracht. Deze zomer bezoek ik voor een maand de universiteit van Utrecht om met oude collega’s samen te werken, en Tracey en Morgan reizen mee.”

Is Amerika een eindbestemming of kom je nog eens terug naar Nederland?

“Ik denk dat ik hier voorlopig nog wel een tijdje zit. Wat mijn werk betreft heb ik het zeer naar mijn zin, en hoewel Princeton een grote stad is wonen we zelf in een vrij klein wereldje. We lopen of fietsen bijvoorbeeld alle drie naar school en ons werk.”

Heb je nu nog enig gevoel bij Zweeloo?

“Jazeker! Mijn ouders wonen nog steeds in Zweeloo en ik kom minstens een keer per jaar even langs. Ik verheug me altijd op deze bezoeken, en zoals ik al zei, ik rij altijd even langs de voetbalvelden. De trainingsveldjes liggen er nog net zo bij als vroeger.

Morgan heeft de afgelopen twee zomers een week of twee bij haar opa en oma in Zweeloo doorgebracht, en vorig jaar ging ze zelfs voor een paar dagen als leerling naar de nieuwe basisschool in Aalden. Ook deze zomer komt ze weer een paar weken op bezoek.”

In de jeugd heb jij altijd bij ZBC gespeeld. Wat herinner jij nog van deze jaren?

“Ik ben toen ik 10 was begonnen, dus dat was 1976, en heb bij ZBC gevoetbald tot mijn 18de. Met de pupillen werden we in 1978 kampioen; dat was bijna de hele zesde klas jongens.”

Wie waren je teamgenoten en leiders van destijds?

“Bertus Been, Bennie Heijn, Albert Hilbrands, Freddie Kiers, Wilfried Kiers, Albert Kuipers, Bert Kruimink, Andre Philips, Jaap Prakken, Henk Reinders, Rick Reinders, and Albert Seubring waren vroegere teamgenoten. In de pupillen waren Jan Brinks en Harm Reinders (Rick’s vader) onze leiders. Toen we wat ouder waren herinner ik me Albert Reinders als leider in de A’s.”

Heb je nog wel eens contact met deze personen?

“Nee, hoewel mijn ouders me regelmatig op de hoogte houden over wat er in Zweeloo allemaal gebeurt. Af en toe hoor ik dan ook wat over vroegere teamgenoten en leiders, ZBC, en de school.”

Doe je momenteel zelf nog iets in de sport?

“Ik voetbal nog steeds zeer regelmatig. Ik speel voornamelijk links of midden voor, net zoals vroeger bij ZBC. Ik speel ook squash, een leuke sport waarbij ik binnen 45 minuten volledig afgepeigerd raak. Met de familie skiën we in de winter, en af en toe rij ik ook paard, de favoriete sport van Tracey. Morgan speeltvoetbal en ze beleeft ook veel plezier aan paardrijden, zwemmen, en skiën.”

Je bent nu 43 jaar. Nog grootse plannen?

“Ik hoop nog een flink aantal jaren door te kunnen met voetballen, skiën met Morgan en Tracey, en het vervolg van de wetenschap.”

Wil je verder nog iets kwijt?

“Ik was blij verrast met het verzoek om deze vragen te beantwoorden. Ik heb fijne herinneringen aan mijn jeugd in Zweeloo! Met vriendelijke groeten, Jeroen Tromp.”

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel