.

.

 

.

De Straat van de Maand: de Kruisstraat

De Kruisstraat in Zweeloo ligt tussen de Hoofdstraat en de Wheem.

Rikus Ruinemans is de enige persoon die er geboren en getogen is en er nog steeds met heel veel plezier woont. Dus is hij bij uitstek de geschikte persoon voor informatie.

In het voormalige gebouw van de Rabobank is momenteel een zorginstelling gevestigd voor mensen met een beperking, maar ooit stond er een grote oude boerderij waarin de familie Van Aas woonde. De boerderij was eigendom van de familie Abrahamy en werd ongeveer in 1955 afgebroken om plaats te maken voor wat toen nog de Boerenleenbank heette.

Ook stond er in het verleden schuin tegenover het woonhuis van Rikus een oude met riet bedekte boerderij die is afgebroken en er zijn meerdere woonhuizen voor in de plek gekomen. Een soortgelijke boerderij is die waarin later restaurant Ydylle was gevestigd. Dit restaurant kreeg ooit landelijke bekendheid door het verwerven van een Michelinster als enige in Drenthe. Joop Zwiep, de eigenaar heeft momenteel een andere koers gekozen met “Kookatelier Joop Zwiep”. Dat houdt in dat men onder leiding van een kok zelf in de potten en pannen mag roeren!

Maar…..elke zaterdagavond wordt het kookatelier omgetoverd tot restaurant en is het even weer als vanouds. En natuurlijk is er de immens grote boerderij van de familie Komduur. Vroeger woonden daar twee gezinnen, namelijk de familie Brands en de familie Ruinemans, waarvan Rikus een nazaat is, hij is er geboren. Het gezin verhuisde op een zeker moment naar de plek waar Rikus nu woont, maar het huis van nu is pas later gebouwd, want de toenmalige boerderij is in de nacht van 20 juni 1976 door brand verwoest.

Ooit was de Kruisstraat “de winkelstraat” van Zweeloo. Er was o.a. een garagebedrijf met een benzinepomp, twee kruidenierswinkeltjes, een timmerman, een schildersbedrijf, een apotheker, een schoenenwinkel (Ziengs), een groente- en fruitzaak, een loodgieter en natuurlijk bakte bakker Warmolts er zijn beroemde plassies.

Middenstanders en boeren woonden bij en naast elkaar en de boerderijen werden veelal ook nog eens dubbel bewoond, dus…het was er een drukte van belang.

In de loop van de jaren zijn bovenstaande ondernemers veelal verhuisd naar Aalden, kleine kruideniers hebben geen bestaan meer, men gaat nu massaal naar de supermarkt.

En…..de boeren aan deze straat, zij ploegen niet meer voort.

Maar al is de Kruisstraat niet meer de levendige straat van weleer, het is nog steeds een daalders mooi plekje om er te wonen!

Bijschrift foto: De Kruisstraat in Zweeloo, nog steeds een daalders mooi plekje om te wonen (foto Monique Jonkman-Koolen).

Bron: Oes Eig’n Kraantien 17-06-2015

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel