.

.

 

.

4 mei, Dodenherdenking Zweeloo

Op 4 mei werd, zoals gebruikelijk, een plechtigheid georganiseerd bij het monument aan de Marktstraat. Kransleggingen door de scholen, de kerken en de gemeente, toespraken door de Oranjevereniging en namens de gemeente, The Last Post, 2 minuten stilte, het Wilhelmus en privépersonen die bloemen legden.

Al met al geen spectaculaire ceremonie. Wel goed dat het ook dit jaar weer plaatsvond. Herdenken is niet alleen terugkijken, maar ook vooruitzien, hetgeen in de toespraken aan de orde kwam.  Maar niet alleen dit kwartiertje is ‘de herdenking’. Voor de scholen is er elk jaar weer een bijeenkomst vóór de meivakantie, om de groepen 7 en 8 wat meer te laten horen en te ervaren over de oorlog en herdenken en de leerlingen van groep 7 een monument te laten ‘adopteren’, overgedragen door de huidige achtstegroepers.
Ilse Pronk, van De Schutse, één van de leerlingen uit groep 7 die de krans mochten leggen, schreef er het volgende over:
“Wij gingen naar het kerkhof in Zweeloo; daar lag meneer Bottenburg; hij was een soldaat, die stierf in de begindagen van de oorlog. Onze juf heeft daar wat over verteld. Toen juf klaar was gingen we naar De Drieklank, samen met de kinderen van groep 7 en 8 van De Anwende. Daar was een mevrouw. Zij vertelde over de 2e wereldoorlog. Ook liet zij ons spullen zien uit de oorlog.”
Deze mevrouw Van Dijk uit Exloo, is gastspreker bij Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II.
Zoals Ilse vertelde dat de leerlingen van De Schutse naar het oorlogsgraf op de begraafplaats gingen, zo is op de site van de Anwende te lezen dat die leerlingen naar het Katsmonument in Meppen gingen. Elk jaar wisselen de scholen van monument. En door de scholen wordt een bloemstuk gelegd, wat tijdens de bijeenkomst in De Drieklank ook samen werd gedaan bij het monument aan de Kerkstraat.
Over de plechtigheid op 4 mei schreef Valentijn Kleinman, de Anwende-vertegenwoordiger, het volgende:
“Ik mocht dit jaar de krans leggen als vertegenwoordiger van De Anwende. Ik kwam daar aan en ging naar de juffen die mij weer door stuurden naar de commissie. Ik loop er naar toe en daar liggen ze dan op tafel, de 3 kransen. Wij (Ilse en ik) met zijn tweeën één krans en de rest ook één. Als ik hem alleen had gedragen had ik hem denk ik niet gehouden, zó zwaar. Maar met zijn tweeën ging het makkelijk. Dan loop je er naar toe en hang je hem op de standaard en natuurlijk moet ik al die bloemen in mijn gezicht krijgen. We moesten er even voor blijven staan en mochten toen weer naar onze ouders. Ik vond het best bijzonder om dit voor de oorlogslachtoffers te mogen doen.”

Bijschrift foto: Ilse Pronk en Valentijn Kleinman mochten een krans leggen namens de beide scholen (foto Monique Jonkman-Koolen).

 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel