.

.

 

.

Berend Schreuder geniet eindeloos van schilderachtig Drenthe

Berend Schreuder uit Zweeloo treedt nog elke dag in de voetsporen van bekende kunstenaars als Vincent van Gogh en Max Lierbermann. Kunstenaars die decennia geleden in zijn achtertuin in Zweeloo inspiratie opdeden. De 80-jarige Schreuder heeft nog steeds een onblusbare passie voor schilderen. 'Het is een manier van leven geworden. Zelf heb ik geen favoriet onderwerp. Ik schilder alles waar ik zin in heb en vind sfeer belangrijk.

Inspiratie is hier in deze omgeving voldoende.' Gewapend met doek, verf en penselen trekt hij soms nog het landschap in, al ontstaat er ook veel in zijn eigen werkruimte aan het Eswegje in Zweeloo. En hoe mooi Drenthe dan ook mag zijn, de favoriete schilderplek van Schreuder is Terschelling. 'Een eiland met een wonderlijk gevarieerd landschap. Daar vertoef ik dan ook met grote regelmaat.' Andere hobby's van de fanatieke Zweeler zijn hardlopen en zwemmen. 'Sport heeft zoveel te bieden. Mensen inspireren elkaar, ze leren van elkaar op allerlei manieren. Sport heeft een belangrijke rol in mijn leven gespeeld.'

 

Berend Schreuder is als kunstliefhebber blij met het feit dat Zweeloo vorig jaar werd toegelaten tot lid van de toonaangevende Europese Federatie van Kunstenaarsdorpen EuroArt. 'Door de erkenning van Kunstenaarsdorp wordt het mogelijk Zweeloo breed onder de aandacht te brengen als een plaats met een belangrijk cultuurhistorisch verleden. Daarbij wordt onder meer gedacht aan het organiseren van tentoonstellingen, evenementen en deelnemen aan projecten.' EuroArt is een internationale organisatie, die er naar streeft om de rijke geschiedenis van de 19e eeuwse door heel Europa rondreizende kunstenaars onder de aandacht te brengen en daarmee de basis te leggen voor een nieuwe gezamenlijke artistieke toekomst voor Europa.

Schreuder wijst met name naar de inzet en inbreng van de Stichting Schilderachtig Drenthe, die in het voortraject een belangrijke rol heeft gespeeld. 'Voor de stichting is het toetreden van Zweeloo tot EuroArt een extra ondersteuning van haar werk om dit deel van het Drentse erfgoed in brede kring onder de aandacht te brengen. Zweeloo heeft anno 2010 iets wat veel andere kunstenaarsdorpen niet hebben, want voor een groot deel ziet het dorp er nog steeds uit zoals aan het einde van de negentiende eeuw. Het landelijke karakter waar de kunstenaars destijds voor naar Drenthe kwamen, is hier bewaard gebleven', aldus Schreuder, die zich sterk wil maken voor de realisatie van een museum. 'Want een kunstenaarsdorp moet een museum hebben, met tal van exposities.' Voor meer informatie: www.schilderachtigdrenthe.nl (Bron: Magisch Drenthe / Kon. Boom Uitgevers)

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel