“Aan de Oude Meerdijk in Emmen deed zich een mooie kans voor om ‘nog een keer’ te bouwen naar onze smaak en wensen”. Epke en Tineke Wiersma denken zeker terug aan hoe fijn het was, de woonboerderij aan De Wheem in Zweeloo, het vertrouwde buurtje, de lieve buren.
Toch hebben ze geen spijt en heimwee: “Het was best wel moeilijk om ‘uit je netwerk’ te gaan voor een nieuw avontuur. Maar er deed zich een mooie kans voor om ‘nog een keer’ te bouwen naar onze smaak en wens”, vertellen Epke en Tineke in een fraaie nieuwbouwwoning aan de Oude Meerdijk in Emmen.
Duurzaam bouwen
De Oude Meerdijk ligt in een ‘oude omgeving’ waar 41 nieuwe woningen door 41 verschillende eigenaren worden of zijn gebouwd rondom een oude brink. ”We wonen nu ook weer tussen zowel jonge als olde leu. Op zich voelt dit als een dorp. We hebben beiden jarenlang in Emmen gewerkt”, vertellen Epke en Tineke. Zijn klantenwerk en werkzaamheden voor woningcorporaties deed Epke veel in contact komen met de uitdaging om duurzaam te bouwen. “Dat was ook op een nieuwbouwkavel aan de Aelderhooghe mogelijk, maar Emmen lonkte.”
De fraaie nieuwbouwwoning van Epke en Tineke Wiersma aan de Oude Meerdijk in Emmen.
‘Het bevalt ons prima’
Beiden zijn geboren Friezen en dus konden ze ook naar hun Heitelân teruggaan, maar Epke en Tineke zijn na 40 jaar toch verknocht geraakt aan Drenthe, “Het bevalt ons prima. De gewoontes en mentaliteit passen goed bij ons. We voelen ons hier prettig en de mensen zijn rustig en vriendelijk in de omgang. Voorafgaande aan onze periode in Zweeloo, hebben we zeven jaar in een nieuwbouwwoning in Zuidlaren gewoond. Noord-Drenthe is ook fantastisch mooi!”
Makelaar
De reden om te verhuizen naar Zuidoost-Drenthe, was dat Epke destijds makelaar werd in Coevorden en kort daarna in Emmen. “In 1995 namen we Makelaardij Vos over. Beiden werkten we toen in ons eigen bedrijf. In 2005 verkocht ik de aandelen, ik vond het te groot worden en daardoor schoot het klantenwerk erbij in. Het liefst kwam ik bij de opdrachtgevers thuis met hun persoonlijke verhalen en bijzonderheden. Tineke werkte door tot 2009. De financiële crisis was toen in alle hevigheid aan de gang.”
Goede herinneringen
In totaal hebben Epke en Tineke ruim 25 jaar in Zweeloo gewoond. Ze kochten eind 1993, een prachtig gelegen oude Saksische boerderij aan De Wheem met zicht op het eeuwen oude kerkje én de mogelijkheid om de paardensport in praktijk te brengen. Epke blikt terug: “In 1994 maakten we ‘ons eerste’ Zuidenveld feest mee. Prachtig om te ervaren. Tijdens de Zweelermarkt in 1996 werd ik ‘mister snor’, ook één van de hoogtepunten… een jaar lang gratis naar de kapper was de prijs… kom daar nu maar eens om.” Goede herinneringen bewaren ze ook aan de buurtbarbecues en -feesten, die beide met de straat hebben gevierd. “Jong en oud, iedereen hoorde erbij.”
Tineke is geboren en getogen in Sneek, Epke in een dorpje vlak buiten Sneek. Na de middelbare school troffen ze elkaar op een examenfeest. Ze koos voor mij…er was concurrentie…, ik was de enige die al een eigen auto had… toch verloren we het contact, maar via het telefoonboek waar zeven Hettinga’s in stonden, die ik allemaal afbelde trof ik haar toch weer. Inmiddels kennen we elkaar ruim 45 jaar!”
‘In Zweeloo kan alles’
Epke en Tineke blijven de mooie herinneringen aan Zweeloo koesteren. “Wij en onze beide kinderen hebben hier een fantastische periode gekend. Jarenlang hebben we de sticker van ‘In Zweeloo kan alles’opgeplakt gehad en dat was ook zo! De gemeenschapszin is erg groot, de voorzieningen in een relatief klein dorp zijn ongehoord groot en het nabuurschap is nog grotendeels als vanouds. We werden vooral ook beziggehouden door de hobby van onze dochter Susanna, die de pony- en later de paardensport (dressuur) uitoefende. We waren geen weekend vrij, er was altijd wel een wedstrijd en er werden successen behaald.” Zoon Jelle was goed met het tennisracket en bij de kennismaking bij LTC Zweeloo zei hij te willen proberen om zijn naam op het kampioensbord te krijgen, hetgeen ook meerdere keren is gelukt.” Epke is bovendien ruim zeven jaar voorzitter geweest van de Stichting Alterbarg, die de onderhouds-en beheerstaken van het voetbalcomplex in handen heeft. En van 2010-2014 was hij voor het CDA raadslid in de gemeenteraad van Coevorden.
Epke en Tineke Wiersma
Persoonlijke dienstverlening
Zijn vertrouwde persoonlijke dienstverlening blijft Epke doen en dat is de laatste jaren vooral geconcentreerd op advieswerk. Zo is hij betrokken bij nieuwbouw in Aalden aan de Aelderstraat (nabij de Korenhof), maar ook nieuwbouw in Veeningen en Zuidbroek. “Verder ben ik toezichthouder - voorzitter raad van commissarissen - bij twee woningcorporaties.” Tineke is ruim een jaar geleden gestopt bij haar laatste werkgever Jellice. Ze is actief met het verhuren van haar vakantiewoning in Exloo en een aantal dagen ‘ingeroosterd’ als oppas bij de vier kleinkinderen.
Traditie ‘half uurtje zwemmen’ blijft in ere
In Zweeloo woonden ze 800 meter van het openlucht zwembad, waar Epke hardlopend zich om stipt 7.00 uur ’s ochtends meldde voor een half uurtje zwemmen en ‘ouwehoeren’. “Nu woon ik weer 800 meter van het nieuwe overdekte zwembad, ook daar meld ik me na 800 meter hardlopen ’s ochtends voor een half uurtje zwemmen. Soms een rondje hardlopen en trainen op de racefiets voor de jaarlijkse 11-Stedenfietstocht. Tussendoor en ondertussen wordt er ook nog gewerkt en proberen we steeds wat vaker met de camper erop uit te gaan.
Als zestigers hopen we dat nog vele jaren te kunnen blijven doen.”
Lees volgende week in OEK ook: “Epke en Tineke Wiersma over hun hechte band met kerkje van Zweeloo”
Oes Eig'n Kraantien d.d. 20 april 2021