.

.

 

.

Tentoonstelling en fietsroutes Gezichten van de Bevrijding

Op vijf locaties zijn in de gemeente Coevorden tot en met augustus 2021 tijdelijke tentoonstellingen geopend waar de Gezichten van de Bevrijding getoond worden.

Deze tentoonstellingen zijn te herkennen aan de grijze vlag die bij de ingang wappert.

De verhalen kunnen gelezen worden over wat zij in de aanloop naar de bevrijding deden. En wat hun daarin dreef. Ook zijn de geallieerde soldaten te zien die hun sporen hebben nagelaten in de gemeente Coevorden. Zij maakten in de Tweede Wereldoorlog zichtbaar dat vrijheid aanstaande was. Al deze gezichten vertellen waarom zij streden voor vrijheid.

Er zijn tentoonstellingen in:
· Gees, voormalige basisschool Weth. H Euvingstraat 6. Dinsdag, donderdag en zaterdag van 11.00 – 16.00 uur.

· Sleen, Hervormde Kerk, Brink 7. Maandag t/m zaterdag van 11.00 – 16.00 uur.

· Dalen, Museum Jan Pol, Molenwijk 8. Dinsdag t/m donderdag en op zaterdag van 13.30 – 16.30 uur.

· Coevorden, Bentheimerstraat 13. Woensdag t/m vrijdag van 13.30 – 16.00 uur.

· Emlichheim, Haus Ringerbrüggen, Hauptstrasse 24. Zaterdag en zondag van 15.00 – 17.30. In juli en augustus alleen in het laatste weekend van de  maand.

Ook zijn er de fietsroutes:
Daarnaast zijn er vier fietsroutes uitgezet die een of meerdere van deze locaties aan elkaar verbinden. Op een aantal plekken op deze routes worden ook Gezichten van de Bevrijding getoond.

Een informatieboekje met de fietsroutes is verkrijgbaar bij alle TIP-kantoren in de gemeente, bibliotheken, bij de Huttenheugte, het Aelderholt, Kuierpad en de Bronzen Emmer en bij de tentoonstellingslocaties zelf.

Een van de gezichten uit onze buurt is Jans Zwinderman.

Jans Zwinderman
Geboren 2 juli 1918 in Gieten
Overleden 16 mei 1945 in Lübtheen

Jans was tijdens de oorlog waarnemend gemeentesecretaris van de gemeente Sleen en lid van het verzet. Zijn specialiteit op het gemeentehuis was het afluisteren van de gesprekken van de NSB-burgemeester P. ten Hoorn. Hij werd op 13 januari 1945 opgepakt door de twee landwachten die bij die burgemeester op bezoek waren.

Hij werd overgebracht naar het Huis van Bewaring in Assen. Op 17 maart 1945 werd hij met andere gevangenen op de trein gezet naar concentratiekamp Neuengamme bij Hamburg. Jans kwam uiteindelijk in kamp Wöbbelin bij Ludwigslust terecht. De Geallieerden rukten op in Duitsland, maar voor Jans was het helaas te laat. Hij overleed in een ziekenhuis aan de gevolgen van dysenterie.

Op verzoek van zijn weduwe is zijn stoffelijk overschot overgebracht naar Nederland. Op 18 mei 1949 is hij herbegraven op de gemeentelijke begraafplaats in Gieten. 

Oes Eig'n Kraantien d.d. 27 juli 2021
 

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel