.

.

 

.

Dankzij debuutroman “Een leven op wielen” ...

... vond Claudia Stinne de liefde.Dat ze dankzij haar debuutroman “Een leven op wielen” haar levenspartner zou vinden, had auteur Claudia Stinne uit Aalden niet durven dromen. Toch werd dat waarheid.

Claudia schrijft al lange tijd. Sinds 2018 ook breder dan alleen als hobbymatig tijdverdrijf. Ze levert om de week blogs voor FloorZorgt (een platform voor en door zorgmedewerkers) vanuit haar achtergrond als operatieassistent en schrijft elke editie een artikel voor het kwartaalblad Dwarslaesie Magazine. Aan haar eerste roman werkte ze meerdere jaren, telkens met pauzes en onderbrekingen. Het werd in alle opzichten een onvergetelijk avontuur. Een schrijfreis met hindernissen én de aanleiding tot de kennismaking met haar partner Salvador Rooijmans, voor wie een leven op wielen aan de orde van de dag is.

Knipoog
Hoe hebben jullie elkaar eigenlijk leren kennen?' Zo’n vraag komt geregeld naar voren als je nieuwe mensen leert kennen. Claudia en Salvador kijken elkaar dan met een knipoog aan. Het korte antwoord is: 'Via internet.' Daar is absoluut niks aan gelogen, maar het lange antwoord vereist toch echt dat je even comfortabel gaat zitten.

Grondig researchwerk
Al zo lang Claudia het zich kan herinneren broeide er een verhaallijn voor ‘Een leven op Wielen’ in haar hoofd. Een verhaal over een gebeurtenis die je leven ingrijpend verandert. Na jaren smeulen startte ze in 2005 met de werkelijke uitwerking van haar fictieve verhaal. Ze vertelt: “Het werd een auto-ongeluk voor drie jonge jongens. Ik kende alle ins en outs niet, dus ik deed grondige research. Ik pluisde het hele internet af naar verhalen over mensen die met een dwarslaesie moeten leren leven. Wat er wél mogelijk was en wat niet, hoe zo’n revalidatie verliep en wat voor aanpassingen er in huis nodig waren als je wel je armen, maar niet je benen kon gebruiken. Het meeste wat ik vond ging over mensen met een hoge dwarslaesie, die geen of slechts beperkte armfunctie hebben. Dat was niet wat ik zocht en bovendien had ik vragen waarop ik geen antwoord kon vinden. Daarom plaatste ik een oproepje voor contact met een ervaringsdeskundige op het forum van de Dwarslaesie Organisatie Nederland.”

Een klik
Salvador reageerde, slechts een paar maanden na zijn eigen ongeluk - waarbij hij een dwarslaesie op navelhoogte opliep - op het researchverzoek van Claudia. “We correspondeerden eerst een tijdje via de mail. Vervolgens belde ik Salvador voor een telefonisch interview en voor de wat intiemere vragen ging ik uiteindelijk bij hem thuis langs. We waren ongeveer even oud, hadden dezelfde film- en muzieksmaak, allebei een partner en een enorme klik. Ik vond het stoer hoe hij met zijn nieuw verworven beperkingen omging en zo normaal leefde als maar mogelijk was. Heel veel dieper dacht ik er niet over na. Dat kwam pas jaren later. Omdat we aan twee uiteinden van het land woonden (Eindhoven en Hoogeveen/red) verwaterde het contact toen ik het researchproject afrondde.”

Volledig ingepakt
Claudia vervolgt: “Via Facebook ontdekte Salvador in 2012 dat mijn relatie uit was. Hij was zelf inmiddels ook gescheiden en besloot werk van me te maken. Met een smoesje ('Ik moet bij een opdrachtgever in Zwolle zijn, zal ik langskomen?') nodigde hij zich de eerste keer bij mij thuis uit. De klik was er nog steeds en ik werd in de maanden daarop volledig ingepakt. Met een doos vol rode rozen op Valentijn, een weekendje Oostende en veel andere lieve attenties. Inmiddels wonen we al zeven jaar samen.

Voor het geval je het je afvraagt: zijn dwarslaesie is voor ons geen werkelijke hindernis. De dingen die we willen doen, die doen we gewoon. Vakantie naar Mexico, met een niet-aangepaste camper twee maanden door Australië toeren, festivals bezoeken en ga zo maar door. Soms moet je een beetje creatief zijn. Lukt het niet linksom dan doen we het rechtsom. Uiteindelijk komt het altijd goed.”

Terug naar het verhaal
De roman ‘Een leven op wielen' vorderde gestaag. In de tussenliggende jaren had Claudia de verhaallijn grotendeels uitgewerkt. “Veel verder dan het laten lezen aan mijn ouders was ik echter niet gekomen. Er ontbrak nog iets voor mijn gevoel. Een grote verbouwing, mijn studie voor operatieassistent én de relatie met Salvador brachten verdere vertraging. Ik wilde koste wat kost voorkomen dat mijn hoofdpersoon een kloon van Salvador zou worden, dus om die reden legde ik het verhaal aan de kant tot alles zo gewoon voelde dat mijn hoofdpersoon zichzelf weer kon zijn in mijn gedachten. Om te herstellen van mijn burn-out pakte ik het schrijven in 2015 op.

Herschrijven
Er volgden twee rondes van volledig herschrijven omdat ik de verhaalstructuur niet kreeg zoals ik hem hebben wilde. In april 2021 las een schrijfvriendin van mij het vernieuwde manuscript in drie dagen en door haar enthousiasme voelde ik me zo gesterkt dat ik de knoop doorhakte. Het verhaal was echt af en de tijd was rijp voor publicatie. 'Eindelijk!', roept Salvador steevast. 'Ik wacht al zo lang tot mijn investering zich gaat uitbetalen.' Hij lacht er altijd hartelijk bij, maar Claudia hoort de plagerige ondertoon natuurlijk best.

Presale en drukproces
Claudia ontving al zeer lovende recensies, er is veel belangstelling voor de presale en ze mocht haar verhaal vertellen bij RTV Drenthe. “Het is een hartstikke leuke rollercoaster geweest om het hele drukproces te doorlopen. De verkopen tot nu toe beloven veel goeds voor de toekomst,” vertelt Claudia trots. “Vanaf 4 oktober - de dag waarop het ongeluk plaatsvindt waaromheen het hele verhaal draait - zal mijn boek via alle gebruikelijke kanalen te koop zijn. Soms gaat de kreet echt op: 'Het duurt even, maar dan heb je ook wat.'”

Meer weten? Op Claudia’s website is van alles te lezen. Zie: www.eenlevenopwielen.nl
Op 10 oktober geeft Claudia een boekpresentatie bij Grand Café Libo tussen 14.00 en 16.30u. Opgave kan plaatsvinden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. zie ook de advertentie met QR code elders in deze OEK.

Een researchverzoek voor haar roman ‘Een leven op wielen’ bracht Claudia Stinne in contact met Salvador Rooijmans. Het was liefde op het eerste gezicht en ze wonen inmiddels alweer zeven jaar samen. (Eigen foto)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 28 september 2021

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel