.

.

 

.

Op golfbaan De Gelpenberg en Landal Aelderholt

... roeien varkens de Japanse duizendknoop met wortel en tak uit. Golfclub De Gelpenberg en vakantiepark Aelderholt hebben het al een tijdje aan de stok met de Japanse duizendknoop, de moeder aller onkruid.

De woekerplant groeit inmiddels op verschillende plekken rond de golfbaan en het vakantiepark. De woekerende plant wordt niet bestreden door personeel met schoffels, maar door 22 Bentheime varkens. Sinds vorige week lopen de krulstaarten – die zijn ingehuurd van boerderijwinkel ’t Zwien uit Gees - op een afgezet stuk grond.

Belangrijke opdracht voor varkens
De in totaal 22 Bonte Bentheimer varkens hebben van hun baas een belangrijke opdracht meegekregen: de Japanse duizendknoop op de golfbaan en het vakantiepark met wortel en tak uitroeien. Geen appeltje eitje, want als hij eenmaal gevestigd is, is deze exoot zeer moeilijk weg te krijgen. De plant – of liever gezegd onkruid - is heel krachtig, dat is het grote gevaar van de Japanse duizendknoop. Hij is in staat om door asfalt heen te groeien en door muren heen te breken.

Martin Snoeijing kwam met het idee
Dat weet ook Martin Snoeijing van Loon- en Kraanbedrijf Snoeijing uit Aalden. Martin kwam met het idee om varkens in te zetten voor de bestrijding van de duizendknoop. "We hebben de plekken waar de duizendknoop groeit zo ingericht dat de varkens zowel bij Landal Aelderholt als bij de Drentse Golfclub naar hartenlust kunnen wroeten. Het is natuurlijk een beheersmaatregel. Dat betekent dat de duizendknoop dankzij de inzet van wroetende varkens minder kans krijgt om door te groeien en zich minimaal verder kan uitbreiden.”

De varkens zitten volgens Martin continue met de neus in de grond en ze bijten daar de worteltjes door. “Ze zijn goed bezig, maar die wortels zitten echter diep, wel zo'n twee tot drie meter. Dan zijn de varkens dus nog wel even bezig om de plant uit te putten……”

Op DGC De Gelpenberg en Landal Aelderholt worden sinds kort varkens ingezet om de Japanse duizendknoop te bestrijden. (Foto: RTV Drenthe/Vera Beuker)

Certificering
De golfclub is heel blij met de inzet van de varkens. De Gelpenberg heeft namelijk een GEO-certificering, wat betekent dat ze op een duurzame manier met de baan omgaan. "We mogen geen pesticiden gebruiken", zegt clubmanager Ellen Kroes. " De varkens eten de stengels en bladeren en beschadigen de wortels door het wroeten in de grond. Op die manier zou de plant bestreden moeten worden. De inzet van de varkens is 'het toppunt van natuurlijk baanbeheer. Samen zijn we sterk ……dit is hoe we hier in Aalden goed noaberschap inzetten”, zegt Ellen Kroes. 

Het is geweldig", vult parkmanager Marc Meijer van Landal Aelderholt aan. "Het is ook voor de gasten leuk om te zien en het is letterlijk een win-winsituatie. De varkens kunnen er lekker van eten en wij komen van de Japanse duizendknoop af."

Natuurlijke onkruidbestrijding op Landal Aelderholt
Onkruid bestrijden doen ze op Landal Aelderholt overigens al jaren zonder gif. ”We hebben een aantal jaren geleden de Green Deal ondertekend:  we gebruiken sindsdien alleen nog natuurlijke onkruidbestrijding.”

Op het parken werken ze vooral met mechanische oplossingen, zoals borstelmachines die het onkruid wegvegen. “De rest snoeien we weg. En de bijen: die blijven!  Ook hebben we onze kijk op onkruid veranderd. Van ons hoeft het park niet meer totaal onkruidvrij zijn. Een braam of brandnetel her en der kan best. Die planten vormen ook weer deel van de biodiversiteit. Bovendien zijn ze eetbaar, en zelfs heel gezond!”, aldus Marc Meijer

Varkens worden ook bijgevoerd
Naast dat de varkens op Landal Aelderholt en Golfclub De Gelpenberg de Japanse duizendknoop oppeuzelen, worden ze ook bijgevoerd. 

Oes Eig'n Kraantien d.d. 30 november 2021

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel