.

.

 

.

Jaaroverzicht 2021 OEK - september en oktober

Door de coronacrisis opnieuw een jaar dat we niet snel zullen vergeten. We blikken terug op het nieuws uit onze Zweeler dorpen waar we dit jaar mee bezig waren. In vogelvlucht het nieuwsjaar 2021!


SEPTEMBER

De kerk in Aalden heeft een heuse metamorfose ondergaan. Er is een multifunctionele kerkzaal gerealiseerd, die aan vrijwel alle eisen van deze tijd voldoet. Uitermate geschikt voor concerten, festiviteiten en verenigingsactiviteiten. Een multifunctioneel kerkgebouw: een ontmoetingsplaats waar iedereen welkom is.

* Na veertig jaar hard werken is het toch echt mooi geweest voor de twee ras-supermarktondernemers Gezienus en Jankie Weggen.

Sportpark 't Alterbarg is per 1 september rookvrij. “vv Sweel heeft een voorbeeldfunctie om kinderen een rookvrije omgeving te bieden”.  Er gaat een streep door Mepper voetbalfestijn 2021.

* Met een fraai vormgegeven fotoboek kijkt het bestuur van de Vereniging Toeristisch Recreatief Belang Zweeloo (VTRB) terug op een mooie periode, waarin liefst 44 toeristische en recreatieve projecten in de Zweeler dorpen - mede dankzij een bijdrage van de VTRB - konden worden gerealiseerd.

* Unieke dag voor nazaten van Willem Ruinemans en Grietje Warmolts. Vijf broers en vijf zussen na ruim twintig jaar terug in ouderlijk huis aan Klooster 2 in Zweeloo. Terug naar de roots, terug waar de plek waar ze zijn geboren en getogen.

* In totaal 31 Schilders ‘plein air’ aan het werk in Zweeloo tijdens de jaarlijkse schildersdag van Tourist Info Aalden/Zweeloo.

* Op 18 september haakten we in op World Clean-up Day 2021. Tijdens deze wereldwijde opschoondag komen ruim 180 landen in actie voor een schonere omgeving.

* Vanwege de coronamaatregelen zetten Yolande en Susan na negen succesvolle edities een punt achter de Wintermarkt Meppen.

* Dankzij debuutroman “Een leven op wielen” vond Claudia Stinne de liefde.

* In samenwerking met De Aelder Meent organiseerde Zwembad Zweeloo een boekenmarkt. Onder prachtige weersomstandigheden vond dit evenement plaats op het zwembadterrein.

* Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: drie buurmannen van de Jantina Hellingmolen in Aalden die glansrijk slagen voor het molenaarsdiploma, Hans Hordijk, Willem Markenstein en Ron Schreuder willen steentje bijdragen aan behoud monument.

* Klaverjasclub De Joker is gestart met nieuwe competitie, maar zet ook winnaars van seizoen 2019/2020 nog even in het zonnetje.

* Aan de Broeklanden 15 in Benneveld staat niet zomaar een tuinhuisje. Het is een locatie waar Melktap Koops onder meer zelfgemaakte yoghurt, kefir, vla en meer producten worden aangeboden.

* Recycle Sint: Waarom nieuw kopen als je ook kunt ruilen? Koop decemberspeelgoed op tijd!

 

OKTOBER

* Atleet Gerrit Lahuis (70) uit Aalden doorbreekt op 1 oktober ondanks zijn ziekte de magische grens van 100.000 kilometer. In mei 2018 werd bij Gerrit de ziekte van Parkinson vastgesteld. De 70-jarige Aaldenaar zag de klachten steeds verder toenemen, maar het hardlopen bleef hij vasthouden. Dat hielp om het ziekteproces te vertragen en het leverde bovendien een indrukwekkende prestatie op.

* Gesneuvelde oorlogspiloot Arch B. Luper leeft voort in monument bij Anne de Vries Hoek in Meppen: “We kunnen met elkaar dankbaar zijn voor wat Arch heeft gedaan in de oorlog. En zoiets verdient een monument.”Het is een initiatief van Kees van Dijk, Berco Hoegen, Jan Tienstra en Marcel Zantingh.

* Stichting Kunstenaarsdorp Zweeloo - uitgever van de dichtbundel DichterBij Zweeloo - introduceert een nieuwe fietstocht. De route van ca 20 km is op basis van het knooppuntennetwerk en voert langs plekken in en om Zweeloo die in dichtvorm in de bundel beschreven staan.

* Kinderen van LOL Kinderopvang tennissen bij LTC Zweeloo. Wie de jeugd heeft de toekomst! Dat geldt ook zeker voor tennisvereniging LTC Zweeloo.

* Henk (74) en Ineke (75) Bolk uit Nieuw-Weerdinge zijn na vijftig jaar terug op de plek van huwelijksaanzoek. Henk Bolk ging vijftig jaar geleden aan de voet van de monumentale Jantina Hellingmolen in Aalden op één knie voor zijn grote liefde Ineke Schoonbeek.

* Alles klopte tijdens vierde editie Zwembad Zweeloo Cross Triathlon. Een mooi deelnemersveld, een uitdagend parcours, perfecte organisatie en voortreffelijke weersomstandigheden voor een triathlon. Iedereen was het er na afloop dan ook over eens.

* Ook bewoners van de Korenhof in Aalden moesten eraan geloven in de Nationale Sportweek. Olga Commandeur brengt de ouderen flink in beweging.

* Sinds 15 oktober kunnen belangstellenden het 13e eeuws kerkje van Zweeloo van de voor- tot achterdeur leren kennen met de smartphone of tablet in de hand. “Nu je voor vrijwel alles een app kunt downloaden, kan onze kerk natuurlijk niet achterblijven”, zegt Gilbert Mulder namens de kerkenraad.

* Open Huis van SV Willem Tell schot in de roos en Kruisboogvereniging huldigt jubilarissen Albert Spijkman en Lammert Alting.  SV Willem Tell zette tijden Open Huis - onder prima weersomstandigheden - de deuren wagenwijd open.

* Het Frensenhoes in Meppen is tweede thuis voor Bert Wubs (76) uit Froombosch. “Voor mij is het een leuke hobby waaraan ik nu al meer dan tien jaar heel veel plezier beleef”.

* Filmclub Aalden-Zweeloo hervat na ruim 1,5 jaar weer met Feelgood én ontmoeting! 

* Van Hilversum naar Oud-Aalden: Hans Roos en Wilma Donker als een blok gevallen voor Oud-Aalden 2: "Strik er om, dit is het!"

* Brandweerman Bastiaan Bouwknegt (26) :"Het is een kick als die pieper gaat en je als hulpverlener mensen kunt helpen".

* Wisseling van de wacht in stichtingsbestuur Sweelpop. Voorzitter Mark Nijenbanning wordt opgevolgd door Richard Prakken. Ook penningmeester Jeroen Zantingh en secretaris Leonie Katerberg hebben hun termijn erop zitten en worden vervangen door Jorrit Reuvers en Robin Schonewille.

* Diefstal plaatsnaambord Benneveld. Is het hebzucht of vernielzucht? Feit is dat in de nacht van vrijdag 29 op zaterdag 30 oktober een plaatsnaambord van Benneveld op hardhandige wijze een kopje kleiner is gemaakt.

* Op vrijdag 29 oktober organiseerde L.O.L. Kinderopvang in het trimbosje in Aalden een spooktocht.

* Hoe damesvoetbal veranderde in vrouwenvoetbal, ook bij VV Sweel! Willemien Vugteveen, Kim Reinders, Isabel Boon en Sanne Prinsen: “Vrouwenvoetbal is een serieuze zaak”. Nu zit zowat heel Nederland aan de buis gekluisterd als de Leeuwinnen een wedstrijd spelen, vijftig jaar geleden was dat wel anders.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 28 december 2021

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel