Artikel
Korenhof (ook) cultureel in Coevorden Culturele gemeente

Op 28 augustus was de opening van “Culturele Gemeente Coevorden”. Opzet was in elke kern van Coevorden een cultureel programma van een half uur, waarin de overhandiging van het ‘dorpsschilderij’ en het opvoeren van ‘dorpslied’ zou plaatsvinden. Het plan was dat voor Aalden bij De Korenhof te doen.

Iets cultureels’ bij De Korenhof bleef kriebelen
Het programma werd gecomprimeerd tot een snelle overhandiging van het schilderij en opvoering van het dorpslied. En daarom werd door Aalden gekozen dit bij de molen te doen. Een mooi Aaldenplaatje leverde dat op, maar het idee van ‘iets cultureels’ bij De Korenhof bleef kriebelen.

Programma
En zo ging Anke Kamman in overleg met Hilda Kiers, activiteitenbegeleider van De Korenhof. “We hebben een brainstormsessie gehad, een datum geprikt, en een cultureel programma gemaakt,” aldus de dames. Hetgeen resulteerde in een geslaagde culturele avond op 3 november j.l.

Alle dorpscoupletten van de oude gemeente Zweeloo
In een gezellig gevulde grote zaal werd allereerst het filmpje vertoond dat in 8 minuten in flitsen de hele openingsdag liet zien. Daarna werden alle dorpscoupletten van de oude gemeente Zweeloo nog een keer live ten gehore gebracht. “Wat mooi dat ál die zangers en muzikanten bij ons wilden komen, ik heb ervan genoten,” aldus een bezoekster.

Woeste Gronden
Het ‘krater-koekje’ bij de koffie werd uitgelegd, en geïllustreerd: de verdwenen boortoren in 1965 in ’t Haantje, en een filmpje van de neergang van de toneel-boortoren met lawaai van sirenes en bellen en veel lichtefffecten, tijdens de opvoering van “Woeste Gronden”, half september.

“Dat viel nog helemaal niet mee”
De 25 schilderijen waren te zien op een handzame 1 x 1 meter print (het origineel is 5 x 5 meter), die door de Commissie ter beschikking werd gesteld. Maar Hilda maakte er voor een quiz ook nog kleinere kaarten van. “Dat viel nog helemaal niet mee,” aldus een bezoeker, “om alle dorpen te herkennen; hoewel Aalden wel heel duidelijk was, met de molen in het midden.”

Voor wie alle schilderijen nog een keertje in de buurt wil zien: de print staat vandaag, dinsdag, en woensdag voor één van de ramen van de Korenhofzaal!

Allie en Nathalie Touwen
Een klassiek gedeelte van de avond was het optreden van Allie (cello) en Nathalie (marimba) Touwen. Een groot applaus was hun verdiende deel. En een toegift kon dan ook niet uitblijven.

Aaltje Bos
Afsluitend kwam Aaltje Bos nog een verhaal vertellen, waarmee het thema van het Culturele Jaar “Verbonden in Verhalen” tot zijn recht kwam.  En verbonden was men deze avond: publiek en opvoerenden. De hoop werd uitgesproken dat deze verbinding in het komende jaar (nog eens) tot stand zal komen….. in ontmoetingen, in verhalen.

Oes Eig'n Kraantien d.d. 9 november 2021

 

Zoeken in de site

Kunst & cultuurnieuws

Culturele gemeente van Drenthe

Beste cultuurliefhebber uit de gemeente Coevorden, De gemeente Coevorden is van eind augustus 2021 t/m december 2022 culturele gemeente van Dre...

woensdag, 26 januari 2022

Lees verder

Aanvraag dorpsbudget vanuit ‘Schrijverscollectief van A tot en met Z’

Dit theater- en schooljaar is Coevorden de culturele gemeente van Drenthe, met als thema “Verbonden in Verhalen”. Vier schrijvers uit de voormalige gemeente Zweeloo hebben het idee opgevat om samen een...

dinsdag, 25 januari 2022

Lees verder

Kleine bieb met grote letters in de Korenhof

Sinds kort heeft de bibliotheek Aalden in woonzorgcentrum de Korenhof een kleine bieb gemaakt met hierin grootletterboeken. Maandagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur (in de oneven weken) zijn Lammy Kroes en Anni...

dinsdag, 25 januari 2022

Lees verder
Willekeurige foto