.

.

 

.

Met oeverzwaluwwand oeverzwaluw weer terug

Aelder Hooghe Kunsten en Bloeiend Landschap (Benneveld) willen een bijdrage leveren aan gezamenlijke zorg voor leefomgeving: “Met een oeverzwaluwwand de Oeverzwaluw weer terug!”

Eind oktober 2021 werd op initiatief van Stichting Aelder Hooghe Kunsten en de Stichting Bloeiend Landschap (Benneveld) een oeverzwaluwwand geplaatst in de Aelderstroom. Afgelopen vrijdag werd deze officieel in gebruik genomen. Met het broedseizoen in aantocht is de hoop gevestigd dat in het eerste jaar al zwaluwen zullen gaan nestelen. De zwaluwwand is gerealiseerd in het beekdal van de Aelderstroom tussen Aalden, Benneveld en Zweeloo. In de nabijheid van water en een insectenrijke omgeving. Met diverse grondeigenaren is overleg gevoerd om tot een geschikte locatie te komen.

Bijdrage van diverse instanties
“Dankzij een bijdrage van diverse instanties is het mogelijk gemaakt voor een onderhoudsvriendelijke en duurzame uitvoering te kiezen waarmee nestgelegenheid voor lange tijd gegarandeerd is”, vertelt Joke Holwarda van de werkgroep, waar ook Anneke Kayser en Norbert Kusters deel van uitmaken.

Broedbestand flink afgenomen
Oeverzwaluwen broedden volgens de leden van de werkgroep van origine vooral in rivier- en beekoevers en stuivend duin. “Vaak verdwenen door menselijk ingrijpen geschikte oeverwallen, waardoor het broedbestand flink afnam. Een klein deel van de vogels vestigde zich vervolgens in door mensenhand geschapen 'oeverwallen'. 

Diversiteit en vogelstand vergroten
Om de diversiteit en de vogelstand te vergroten bij de Aelderstroom, richten de initiatiefnemers zich op de Oeverzwaluw. “Voor Oeverzwaluwen gaat het dan om speciale oeverzwaluwwanden. Hiermee sluiten wij aan bij andere projecten in de omgeving die als doel hebben de biodiversiteit te vergroten.”

Volgens de werkgeroep is het interessant om te weten dat in de eerste helft van de vorige eeuw er een zandafgraving was bij Benneveld richting de Klenckerweg waarin de oeverzwaluw zich ook vestigde. “Een aantal weken geleden is er een ijsvogeltje gesignaleerd op een van de palen van de oeverzwaluwwand. Wie weet kunnen we in de toekomst van zowel de oeverzwaluwen als ook een kleine ijsvogelpopulatie genieten.”

De oeverzwaluwwand is mede mogelijk gemaakt door:
Stichting Bloeiend Landschap, Aelder Hooghe Kunsten, buurtvereniging De Noabers, Landschapsbeheer Drenthe, gemeente Coevorden, Dorpsbelangen Aalden, Reuvers Buro voor Groene Ruimtes, Natuurmonumenten, Het Waterschap en de vrijwilligers.

V.l.n.r. Norbert Kusters, Anneke Kayser en Joke Holwarda heffen het glas op de realisatie van de zwaluwwand in het beekdal van de Aelderstroom. (Foto’s Monique Jonkman-Koolen)

Oes Eig'n Kraantien d.d. 22 maart 2022

Plaats reactie

De redactie behoudt zich het recht voor, ingezonden reacties niet te publiceren, indien de redactie meent dat deze reactie onnodig kwetsend is, of beledigende inhoud bevat.

Informatie

Zweeloo-digitaal is een initiatief van en voor inwoners uit de regio Zweeloo en omstreken en voor iedereen die interesse heeft in de regio. Het is een niet-commerciële website. Als u aanvullingen, tips of journalistieke inbreng heeft ontvangen wij die graag. Wij kunnen onze website daar weer mee verbeteren.
Rechts hiervan kunt u het Contactformulier openen.

DB Sweel